Έτσι τεστάρει η Bugatti τα άλογα της Chiron (+video)

Η Bugatti περνάει από «κρησάρα» κάθε αυτοκίνητο που αφήνει το εργοστάσιο, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η εναρμόνιση με τις κορυφαίες προδιαγραφές του Γαλλογερμανού κατασκευαστή. Η Chiron βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς αποτελεί τη βάση για όλα τα μοντέλα και τις εκδόσεις που κυκλοφορούν σήμερα από το Μολσχάιμ. Συνεπώς, οι έλεγχοι φτάνουν σε σημείο μικρομετρικής λεπτομέρειας.

Η ισχύς και η ταχύτητα της Chiron είναι τα μεγαλύτερα ατού της, καθιστώντας τη ως την πρώτη αναφορά σε συζητήσεις περί τελικής και hypercars. Το απόλυτο σημείο αναφοράς, για το οποίο τo δυναμόμετρo της Bugatti δουλεύουν υπερωρίες. Η Chiron ανεβαίνει συχνά-πυκνά στα ράουλα, για διάφορους λόγους. Ο προφανής είναι η εξέταση της ισχύος. Δεν γίνεται οι ανακοινώσεις να κάνουν λόγο για 1.600 άλογα και 1.600 Nm στην Super Sport, αλλά ο 8.0 W16 να παράγει λιγότερα. Πέρα από την αυτονόητη χρήση του δυναμόμετρου, οι μηχανικοί της Bugatti το χρησιμοποιούν και για την αξιολόγηση μηχανικών μερών.

Στα 420 χλμ./ώρα, που περιορίζεται ηλεκτρονικά η απλή Chiron, τα λάστιχα περιστρέφονται με πάνω από 50 στροφές το δευτερόλεπτο και δέχονται σχεδόν 4.000 G! Σε τέτοιες ταχύτητες, ακόμα και η βαλβίδα ζυγίζει 55 κιλά! Το δυναμόμετρο επιτρέπει μέγιστη ταχύτητα 480 χλμ./ώρα, ξεπερνώντας κατά 40 χλμ./ώρα την ηλεκτρονικά περιοριζόμενη της Chiron Super Sport. Προκειμένου να διασφαλίζεται η σταθερότητα του αυτοκινήτου πάνω στα ράουλα, πέρα από τις αλυσίδες αναλαμβάνουν και ειδικά σταθερά στηρίγματα (20 τον αριθμό), που κουμπώνουν σε προκαθορισμένες και διαμορφωμένες θέσεις στο πλαίσιο. Οι αλυσίδες, δε, αντέχουν σε δυνάμεις 24 τόνων και ένας τεράστιος ανεμιστήρας μπορεί να προσφέρει μέχρι 300.000 κυβικά μέτρα αέρα την ώρα, για την ψύξη του κινητήρα και της μετάδοσης.

Το ίδιο το δυναμόμετρο, τώρα, ζυγίζει 3,5 τόνους και σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τετρακίνητα, δεν διαθέτει μια μονάδα ανά άξονα (εμπρός-πίσω). Εδώ όλοι οι τροχοί επενεργούν στην ίδια κατασκευή, προκειμένου  -σύμφωνα με τη Bugatti- να εξασφαλίζεται η ακρίβεια και η επαναληψιμότητα στις μετρήσεις, η μείωση των απωλειών και η ελαχιστοποίηση του γλιστρήματος των τροχών.

Get it on Google Play Download on the App Store