Τι δουλειά έχει το Jetta με τα MX-5 και BRZ; (+video)

Mazda MX-5 και Subaru BRZ μοιράζονται αρκετές ομοιότητες. Δίθυρα, πισωκίνητα και ατμοσφαιρικά fun to drive αυτοκίνητα, με πρώτη προτεραιότητα την οδηγική απόλαυση. Πώς συναναστρέφεται μαζί τους ένα οικογενειακό σεντάν σαν το VW Jetta, έστω στην κορυφαία του έκδοση;

Η απάντηση δεν είναι άλλη, από «κόντρα». Το Jetta GLI μπορεί να μην κινείται μέσω των πίσω τροχών ή να είναι ιδιαίτερα σπορ εμφανισιακά, αλλά κάτω από το καπό κρύβει το δυνατότερο μοτέρ μεταξύ των τριών. Ο 2.0λιτρος TSI αποδίδει 228 ίππους και 250 Nm, τροφοδοτώντας τους εμπρός τροχού μέσω του 7τάχυτου κιβωτίου DSG. Μπορεί το Jetta να ζυγίζει πάνω από 1.400 κιλά (1.451), αλλά έχει το πλεονέκτημα σε απόλυτα νούμερα ισχύος και ταχύτητα αλλαγών.

Το Miata είναι το πιο αδύναμο, αλλά και το ελαφρύτερο. Ο επίσης 2.0λιτρος, αλλά ατμοσφαιρικός, τετρακύλινδρος αποδίδει 181 ίππους και 204 Nm ροπής, καλούμενος να κινήσει μόλις 1.088 κιλά. Το BRZ ζυγίζει κατά τι παραπάνω (1.270 κιλά), όμως o 2.4D-4S boxer παράγει ακριβώς την ίδια δύναμη με τον 2.0 TSI (228 ίππους και 250 Nm). Το 6άρι χειροκίνητο μπορεί να υστερεί σε ταχύτητα συγκριτικά με τους διπλούς συμπλέκτες και το λογισμικό του DSG, όμως η σχέση βάρους-ισχύος το καθιστά φαβορί (5,57 κιλά ανά ίππο έναντι 6,36). Συν το πλεονέκτημα της πίσω κίνησης στην εκκίνηση, αλλά και των βελτιώσεων που φέρει το συγκεκριμένο σε τροχούς-ανάρτηση.

Πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα; Πολύ διαφορετικά από όσο θα περίμενε το BRZ, τόσο αρνητικά όσο και θετικά. Από στάση, όπου θεωρητικά είχε το πλεονέκτημα, έμεινε τελευταίο. Στις ρεπρίζ, αντίθετα, διάπρεψε. Εξαιρετικό από στάση και πολύ καλό εν κινήσει το MX-5, αξιοσημείωτα σταθερό και το Jetta.

Get it on Google Play Download on the App Store