Τι κάνει το VW Golf R απέναντι στα Audi RS 3 και BMW M140i (+video)

Οι κόντρες μεταξύ hot hatches είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Πλέον υπάρχουν τόσα ζευγάρια και «σταυρώματα», που είναι πρακτικά αδύνατο να μην έχει δει κάποιος έστω ένα video με τις κορυφαίες προτάσεις της κατηγορίας. Οπότε για ποικιλία, θα πρέπει να στραφούμε στις εναλλακτικές εκδοχές.

Η πρόσφατη αναμέτρηση της Skoda Octavia RS με τα Hyundai i30 N, Renault Megane RS και Mini John Cooper Works JCW προσέφερε μια αρκετά διαφορετική οπτική στον «πόλεμο» των GTi. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος θα κινηθούμε και σήμερα, με την station wagon εκδοχή του VW Golf R να τίθεται αντιμέτωπη με την μοναδική πισωκίνητη πρόταση της κατηγορίας (την BMW M140i), αλλά και την ισχυρότερη (το Audi RS 3).

Δείτε ακόμα: VW Golf R με «πειραγμένο» μοτέρ από Audi RS 3 (+video)

Tα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι πάνω-κάτω γνωστά. To κορυφαίο Golf κινείται από τον 2λιτρο TSI των 300 ίππων, οι οποίοι καταλήγουν στους τέσσερις τροχούς μέσω του 7τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη DSG και του συστήματος τετρακίνησης 4Motion. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 4,6 δλ., η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα και αποτελεί μία από τις πιο ισορροπημένες από πλευράς χαρακτήρα προτάσεις της κατηγορίας.

Η Μ140i, από την άλλη, εκμεταλλεύεται την πίσω κίνηση και αποδεικνύεται η πιο «ξεσαλωμένη» της ομηγύρεως. Ο 3λιτρος TwinPower εν σειρά 6 κύλινδρος στέλνει 340 ίππους στον πίσω άξονα μέσω ενός 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου με μετατροπέα ροπής, συνδυασμό ικανό να ισοφαρίσει το Golf στο 0-100 χλμ./ώρα παρά την έλλειψη τετρακίνησης.

Διαβάστε επίσης: Η BMW M2 τα βάζει με τον κεντρομήχανο ανταγωνισμό (+video)

Το RS 3 τώρα, και μέχρι να παρουσιαστεί η νέα Mercedes-AMG A45, απολαμβάνει την κορυφή στην πυραμίδα της ισχύος των hot (ή καλύτερα, mega) hatches. O 5κύλινδρος 2.5 TFSI αποδίδει 400 ίππους, οι οποίοι φυσικά συνδυάζονται με σύστημα τετρακίνησης quattro και 7αρι S-Tronic (ίδιο κιβώτιο με του Golf R, κοινώς). Ο χρόνος που απαιτείται για την επίτευξη των πρώτων 100 χλμ./ώρα αγγίζει επίπεδα supercar και αρκείται σε 4,1 δλ. Ποιο από όλα, όμως, είναι το ταχύτερο εντός πίστας; Την απάντηση δίνει ο Tiff Needell στα παρακάτω πλάνα.

Get it on Google Play Download on the App Store