Το Elantra N σοκάρει το Civic Type R (+video)

Το Elantra N έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται άνετα σε κόντρες με τον ανταγωνισμό. Πρόκειται για το ταχύτερο Hyundai όλων των εποχών, οπότε δικαιολογείται ένας «αέρας» από μέρους του. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να μείνει ανέπαφος και να μην κοπεί, από το Honda Civic Type R.

Από καθαρά αριθμητικής άποψης, οι απόψεις μεταξύ τους διίστανται. Το κορυφαίο Civic διαθέτει περισσότερη δύναμη από τον 2λιτρο VTEC Turbo, που φτάνει στα 320 άλογα και τα 420 Nm. Ο 2.0 T-GDI αποδίδει 290 ίππους και 392 Nm με τη λειτουργία overboost, αλλά δεν παύει να υστερεί σε σχέση με τον Ιάπωνα. Οι Κορεάτες, όμως, χρησιμοποιούν τον διπλοσυμπλεκταρισμένο και αυτόματο άσο στο μανίκι, με τη μορφή του 8 DCT. Με το συγκεκριμένο κιβώτιο, το Elantra N επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση εντός μόλις 5,0 δλ. και χρίζεται ως το ταχύτερο Hyundai παραγωγής μέχρι σήμερα!

Δίπλα σε αυτό το -απίστευτο για μπροστοκίνητο- νούμερο, ακόμα και το «Τάπερ» αγχώνεται. Κι αυτό γιατί η 6τάχυτη μηχανική μετάδοση επιτρέπει μέχρι 5,7 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, πάντα με την προϋπόθεση ότι ο οδηγός θα τα κάνει όλα τέλεια. Ο αντίστοιχος του Elantra, αντίθετα, είτε αφήνει το λογισμικό να κάνει τη δουλειά, είτε απλά τραβάει τα «αυτάκια» πίσω από το τιμόνι. Αρκεί να ξέρει, με τη σειρά του, να κάνει έστω και αυτά. Γιατί όπως θα δούμε, στην πρώτη προσπάθεια ο χειριστής του Hyundai «κοιμήθηκε» στην εκκίνηση. Στη δεύτερη, όμως, το δυναμικό σεντάν έδειξε τα δόντια του (τα γρανάζια του, ορθότερα). Στις ρεπρίζ, πάντως, «καθάρισε» ο τουρμπισμένος VTEC.

Get it on Google Play Download on the App Store