Το Genesis GV60 σοκάρει με την ταχύτητά του (+video)

Δεν προκαλεί πλέον καμία εντύπωση, το να βλέπουμε ηλεκτρικά σε ρόλο «θεριστή» όταν «πατάνε». Δεν χρειάζεται καν να οδηγείς κάποιον εκπρόσωπο από τα κλιμάκια των 1.000 ίππων (βλέπε Tesla Plaid) ή hypercar (Rimac π.χ.). Ακόμα και με ένα Genesis GV60, μπορείς να μοιράσεις εγκεφαλικά.

Το πρώτο ηλεκτρικό crossover των Κορεατών αποδίδει 490 ίππους και 705 Nm στη φούρια του, μέσω των δυο ηλεκτροκινητήρων (ένας εμπρός, ένας πίσω) που απαρτίζουν το σύστημα κίνησης. Κανονικά, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του 435 ίππους και 635 Nm. Με το πάτημα του κουμπιού «Boost» όμως, προστάζει -για 10 δλ.- 490 άλογα και πάνω από 700 Nm ροπής. Χρόνος υπεραρκετός για να αφήσει πίσω του άλλες EV «βολίδες», όπως οι Ford Mustang Mach-E GT Performance και BMW iX xDrive50i, αλλά και να φέρει στα όριά της την προηγούμενη Corvette!

Η κόντρα του Hagerty έθεσε τα τρία EV crossover των σχεδόν (GV60 και Mustang Mach-E Performance) και άνω (iX) των 500 ίππων  αντιμέτωπα, με guest εμφάνιση από το Tesla Model Y Performance και τον 6.2 V8 της ‘Vette να σπάει τη σιγή των ηλεκτροκινητήρων. Ισχυρότερο, αλλά και βαρύτερο, όλων το iX, με 523 ίππους και 765 Nm, μακράν πιο ροπάτη η Mustang Mach-E GT Performance των 830 Nm (και 487 ίππων), κάπου ανάμεσα το Model Y των 470 ίππων και η «Κορβέτα» σε έναν ρόλο, που ουδόλως έχει συνηθίσει: αυτόν του αουτσάιντερ. Παρόλα αυτά, η διαφορά άνω του μισού τόνου (τουλάχιστον) σε σχέση με τα ηλεκτρικά κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει το χάντικαπ κυρίως στον τρόπο απόδοσης και τη ροπή (630 Nm), καθώς σε άλογα δεν υστερεί ιδιαίτερα (466). Αν εξαιρέσουμε το GV60 χωρίς το Boost Mode, όμως, είναι η πιο αδύναμη.

Τα 10 δλ. που διαρκεί η παροχή των έξτρα 55 ίππων και 65 Nm στο Genesis, αποδεικνύονται υπεραρκετά για να του δώσουν τη νίκη στο 400άρι κόντρα σε όλους τους ηλεκτρικούς αντιπάλους, αν και ο ρυθμός που μαζεύει τη διαφορά το iX xDrive50i καταδεικνύει πως λίγα μέτρα αργότερα να ήταν η γραμμή του τερματισμού, δεν θα υπήρχε σωτηρία για το GV60. Ακόμα καλύτερα για την Corvette, η οποία εκμηδένισε το κενό μέχρι το τέλος και σημείωσε τον ίδιο χρόνο. Η ταχύτητα του κορεατικού EV στο 0-400 μ. όμως, δεν γίνεται να αμφισβητηθεί – ούτε να μην προκαλέσει έκπληξη.

Get it on Google Play Download on the App Store