To GR Yaris μετριέται με Celica GT-Four και Supra

Η Toyota δεν έκανε καμιά προσπάθεια να κρύψει τις επιρροές του GR Yaris από την Celica GT-Four. Πνευματικός απόγονος και συνεχιστής της παράδοσης είναι το Yaris, αποτίνοντας επί της ουσίας τιμές στην ST205. Σε αυτή την εσωτερική και νοσταλγική διαμάχη, η Supra MKIV δεν έχει διάθεση να μείνει απέξω.

Το carwow πήρε τα τρία Toyota και τα έβαλε δίπλα-δίπλα στην ευθεία, προκειμένου να ανακηρύξει τον άτυπο αρχηγό της φίρμας από το Αΐτσι. Κανονικά θα έπρεπε να είναι και η σημερινή Supra, αλλά οι Άγγλοι περιορίστηκαν στο Yaris και τις δυο κυρίες από τα 90’s. Και μόνο αναφέροντας τη δεκαετία που προέρχονται οι Supra και Celica, αντιλαμβανόμαστε την κυριότερη διαφορά τους με το GR: 20 και πλέον χρόνια διαφοράς στην εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό πως η ST205 αποδίδει 252 ίππους και 304 Nm από 2 υπερτροφοδοτούμενα και τετρακύλινδρα λίτρα, τη στιγμή που το GR Yaris βρίσκεται στα 261 άλογα και 361 Nm από τον 1.600άρη τρικύλινδρο τούρμπο!

Η Supra είναι μεν ισχυρότερη όλων, με 320 ίππους και 441 Nm από τον θρυλικό 3λιτρο εν σειρά εξακύλινδρου twinturbo, αλλά είναι και βαρύτερη – 200 κιλά πάνω από το Yaris και 100 από την Celica, συν ότι η ισχύς περνάει μόνο μέσω των πίσω τροχών. Βέβαια, ο 2JZ φροντίζει για την καλύτερη αναλογία ισχύος-βάρους εδώ, με 4,65 κιλά ανά ίππο. Το Yaris ακολουθεί με 4,9 και η Celica βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση, με 5,5 κιλά ανά ίππο. Επίσης είναι η μοναδική με 5 σχέσεις στο μηχανικό κιβώτιο (6 τα άλλα δύο). Ξεκάθαρο αουτσάιντερ, δηλαδή, έχουμε. Τι γίνεται μεταξύ των δυο φαβορί;

Get it on Google Play Download on the App Store