Το GR Yaris υποκλίθηκε στο WRX STI (+video)

Το Toyota GR Yaris μπήκε με πολύ «αέρα» σε πίστα και dragster, κατακτώντας νίκες απέναντι σε πολύ ισχυρότερους αντιπάλους. Η παλιά φρουρά των rally replicas, όμως, εκπεφρασμένη από το Subaru WRX STI, είθισται να λέει την τελευταία κουβέντα σε τέτοιες συγκρίσεις.

Έχουμε δει το Yaris να κερδίζει BMW M2 Competition σε ευθεία, ενώ έφτασε να «ξεράνει» μέχρι Nismo GT-R σε χρόνο πίστας! Βέβαια σε αμφότερες τις περιπτώσεις, είχε μια κάποια «αβάντα» (βρεγμένο οδόστρωμα και στα δύο, πολύ στενή χάραξη στο δεύτερο). Τα παράσημα αυτά, ωστόσο, δεν λένε τίποτα στο WRX STI. Επί της ουσίας, βρίσκεται μαζί μας από το 2014. Τέτοια συγκριτικά, τα έχει φάει «με το κουτάλι». Και μπορεί η μια ανάγνωση να το θέλει 7 χρόνια παλαιότερο του Yaris, όμως η άλλη το θέλει σαφώς πιο «μπαρουτοκαπνισμένο».

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, οι δυο Ιάπωνες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Με εξαιρέσεις τη διαφορετική φιλοσοφία του μοτέρ (μπόξερ vs σε σειρά) και τη μεγαλύτερη χωρητικότητα του Subaru (2.5 λίτρα τετρακύλινδρο αντί 1.6 λίτρα τρικύλινδρο), WRX STI και GR Yaris τιμούν την παράδοση των JDM rally replicas. Τετρακίνητα, τούρμπο και με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, εμφανίζουν παρόμοια στοιχεία επιτάχυνσης (0-100 χλμ./ώρα σε 5,2 δλ. το Subaru, 5,5 δλ. το Toyota) και κοντινά απόδοσης (310 άλογα και 393 Nm το STI, 260 ίπποι και 360 Nm το GR). Τα 50 παραπανίσια άλογα του WRX ουσιαστικά ισοσκελίζονται, από το μικρότερο βάρος του Yaris (1.270 κιλά αντί 1.527).

Στην ευθεία, το GR Yaris κέρδισε το WRX STI στο 0-100, πετυχαίνοντας 5,71 δλ. αντί 6,12 δλ. Στις στροφές, όμως, έχει η αχλάδα την ουρά. Εν προκειμένη, την «απλώστρα». Το Symmetrical All Wheel Drive κέρδισε το GR-FOUR και έφερε το τέκνο της Subaru Tecnica International σχεδόν 1 δλ. μπροστά από αυτό της Gazoo Racing.

Get it on Google Play Download on the App Store