Το νέο Civic Type R βάζει μυαλό στο παλιό (+video)

To νέο Civic Type R είναι το ισχυρότερο όλων. Παράλληλα όμως, είναι και το βαρύτερο. Συνθήκη που δίνει το δικαίωμα στο παλιό να το αμφισβητεί, για να εισπράξει τελικά το απαραίτητο «ράπισμα» συμμόρφωσης.

FK8 (προηγούμενη γενιά) και FL5 (σημερινή) βρέθηκαν στην πίστα του Castle Combe, προκειμένου να διευθετήσουν μια και καλή τα όποια ζητήματα ιεραρχίας. Το τελευταίο «Τάπερ» έχει 329 άλογα, ενισχυμένο σασί, βελτιστοποιημένες αναρτήσεις και πιο εξελιγμένο σετ ηλεκτρονικών/ελαστικών, αλλά στη Μεγάλη Βρετανία (όπου και έγινε το συγκριτικό) ζυγίζει 101 κιλά παραπάνω! Η ζυγαριά σταματά στα 1.429 κιλά, την ώρα που για το προηγούμενο δεν υπερβαίνει τα 1.328. Κάτι που σημαίνει πως αριθμητικά, το πλεονέκτημα των 9 ίππων πάει περίπατο. Κι αυτό, διότι η ειδική σχέση βάρους-ισχύος διαμορφώνεται στα 4,28 κιλά ανά ίππο υπέρ του απερχόμενου (4,34 το καινούργιο), παρότι ο 2.0 VTEC Turbo παράγει 310 ίππους (πάντα βρετανικών προδιαγραφών)!

Απολύτως λογικό να δημιουργούνται βλέψεις στο FK8, ειδικά στην ευθεία. Θεωρητικά, έχει όλα τα φόντα να κάνει την ανατροπή. Η πράξη, όμως, επιβεβαιώνει τα «γαλόνια» του FL5. Ξεκινά δυναμικά και σταδιακά ανοίγει διαφορά μιας «καρότσας», την οποία διατηρεί με σχετική άνεση έως τον τερματισμό. Αρκετά διαφορετική η εικόνα στις ρεπρίζ όπου το προηγούμενο Type R πάει πόντο-πόντο με το καινούργιο, απαιτώντας photo finish για να εξακριβωθεί ο νικητής. Πολύ πιο ξεκάθαρα τα πράγματα στο χρόνο πίστας, με το FL5 να ρίχνει σχεδόν 1,0 δευτερόλεπτο στο FK8 (1.20.20 αντί 1.21.08) και να κάνει ένα κυριαρχικό 3 στα 3.

Get it on Google Play Download on the App Store