Το Toyota GR Corolla σε καταστάσεις WRC (+video)

Το GR Corolla σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να πηγαίνει «τέζα», εμπνευσμένο -όπως και το GR Yaris- από το WRC. Η συνταγή του κορυφαίου Yaris που συνεπήρε τον πλανήτη, εδώ έγινε ακόμα πιο «πικάντικη»: υψηλότερη ισχύς και πιο επιθετική εμφάνιση, με τις χαρακτηριστικές τριπλές εξατμίσεις, συνθέτουν το «είναι» και του «φαίνεσθαι» του κορυφαίου rally repilica της Toyota.

Η Gazoo Racing εξέλιξε το αυτοκίνητο ώστε να είναι το ίδιο ικανό, σε μια σειρά από καταστάσεις. Οδήγηση με γραμμές και πλαγιολισθήσεις στην άσφαλτο; Φλικαρίσματα και γωνίες Yaris Rally1 στο χώμα; Το GR Corolla τα κάνει όλα και τρελαίνει! Αρκεί, φυσικά, ο άνθρωπος πίσω από το τιμόνι να ξέρει πώς να αξιοποιεί τα προσόντα του κινητήρα, του πλαισίου, της ανάρτησης, των φρένων και του συστήματος τετρακίνησης. Ο επαγγελματίας drifter Ken Gushi είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, για να μας δείξει πώς μπορεί να πάει στα όριά του το Corolla των 304 ίππων.

Ο Gushi αναλύει τις διαφορές στην προσέγγιση του φρεναρίσματος στην άσφαλτο και το χώμα, όπου στη μεν πρώτη το 90% του φρένου γίνεται με τους τροχούς στην ευθεία, ενώ μακριά από την άσφαλτο ο χαμηλότερος συντελεστής τριβής επιβάλλει το φρενάρισμα και το στρίψιμο του τιμονιού, ώστε να βοηθούν στην πέδηση και τα πλαϊνά των ελαστικών. Ανάλογα διαφορετική είναι και συμπεριφορά στις στροφές. Η πίστα επιβάλλει καθαρές κινήσεις σε τιμόνι και πεντάλ, ενώ το χώμα προαπαιτεί γλιστρήματα και μεταφορές βάρους.

Το σύστημα τετρακίνησης GR-Four δίνει τη λύση σε κάθε πρόβλημα, καθώς προσφέρει τρία προγράμματα λειτουργίας με διαφορετική κατανομή ροπής: Στο Normal, το 70% των 304 ίππων και 370 Nm από τον 1.6οοάρη τρικύλινδρο τούρμπο καταλήγει μπροστά. Στο Track μοιράζεται ισόποσα (50-50) και στο Sport τα πράγματα γίνονται πιο πισωκίνητα, με το 70% να πηγαίνει στα μετόπισθεν. Με αυτό το mode επιλεγμένο, το GR Corolla δύναται να χαρίσει μοναδικά πλάνα και καμένο λάστιχο στην άσφαλτο ή γωνίες στο χώμα που θα έκαναν ακόμα και τον Sebastien Ogier να τρίβει τα μάτια του. Όλα αυτά με το πατροπαράδοτο 6άρι κιβώτιο στο δεξί χέρι του οδηγού και τρία πεντάλ στα πόδια του, για ατελείωτο «μύτη-τακούνι»!

Get it on Google Play Download on the App Store