Τρικύλινδρες τούρμπο κόντρες στα 660 κ. εκ. (+video)

Οι τρικύλινδροι τούρμπο κινητήρες αποτελούν νόρμα στην αυτοκίνηση τα τελευταία 10 χρόνια, ωστόσο στην Ιαπωνία τους είχαν από το 1990! Η εξαιρετικά δημοφιλής στην εγχώρια αγορά κατηγορία των kei cars έχει μια συστάδα μοντέλων, που αντλούν κίνηση από υπερτροφοδοτούμενα μοτέρ 660 κυβικών εκατοστών και μέγιστης απόδοσης 64 ίππων. Τεχνοτροπία που πρωτοεφαρμόστηκε στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, πριν 33 ολόκληρα χρόνια.

Στην Ευρώπη ελάχιστα kei cars έχουν έρθει, τα περισσότερα μέσω ανεξάρτητων εισαγωγών. Το carwow κατάφερε να μαζέψει 5 από δαύτα και να τα βάλει δίπλα-δίπλα, στην ευθεία. Μια αναμέτρηση από τις πιο αμφίρροπες που έχουν διεξάγει οι Άγγλοι, καθώς όλα τα αυτοκίνητα έχουν παρόμοιο μέγεθος (μέχρι 3,4 μέτρα μήκος, έως 1,48 μ. πλάτος) και πανομοιότυπη ιπποδύναμη, διαφέροντας μόνο στη ροπή, το σχήμα, το βάρος και τον άξονα μετάδοσης της κίνησης. Το Daihatsu Copen είναι το μοναδικό μπροστοκίνητο και το βαρύτερο όλων, με 800 κιλά, Autozam AZ-1 και Mitsubishi Minica Dangan ζυγίζουν από 720 κιλά, αλλά το πρώτο είναι πισωκίνητο και το άλλο τετρακίνητο, ενώ τα δυο SuzukiCappuccino και Alto Works– ζυγίζουν από 700 κιλά και διαφέρουν με τον ίδιο τρόπο στη μετάδοση (πισωκίνητο το Cappuccino, τετρακίνητο το Alto).

Κορυφαίο είναι το Copen και στη ροπή, με 108 Nm. Autozam και Suzuki βρίσκονται στα 85 Nm, ενώ το Mitsubishi είναι στα 75 Nm. Οι αριθμοί μας δίνουν και τα φαβορί, στη μορφή των AZ-1 και Daihatsu, ενώ στα αουτσάιντερ βρίσκουμε τα Alto Works και Minica. Στο πρώτο σκέλος, έχουμε επαλήθευση. Στο δεύτερο όμως, έκανε τη δυσάρεστη έκπληξη τελικά το Cappuccino.

Get it on Google Play Download on the App Store