Type R 500PS κόντρα σε Exige 426PS & GR Yaris 280PS

Το τρίο της «φωτιάς» σε μια ακόμα αναμέτρηση. Η τεχνοτροπία της κίνησης εμπρός, πίσω και σε όλους τους τροχούς μας χαρίζει στιγμές άνω των 1.200 ίππων, με 3 εξέχοντες εκπροσώπους: ένα Honda Civic Type R 500 ίππων, μια Lotus Exige Sport 426 αλόγων και ένα Toyota GR Yaris 280 ίππων, στην πίστα και με αντίπαλο το χρονόμετρο.

Το «Τάπερ» είναι το ισχυρότερο και πιο βελτιωμένο όλων, με 500 άλογα από τον 2.0λτ. VTEC Turbo. Ταυτόχρονα είναι και αυτό με το δυσκολότερο έργο, καθώς ναι μεν υπάρχουν αναβαθμίσεις σε ανάρτηση, φρένα και αεροδυναμική, αλλά δεν παύει να πρέπει να περάσει ένα τεράστιο ποσό ισχύος μέσω του «λάθος» άξονα. Μπορεί να μην έχουμε αρχές 00’s, όπου το όριο των μπροστοκίνητων ήταν 250 άλογα, όμως ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα 500 ίπποι από τους εμπρός τροχούς προσεγγίζει τον όρο «mission impossible». Το βάρος των 1.350 κιλών πάντως, δίνει μια αναλογία supercar στα 2,7 κιλά/ίππο.

Η Exige 420 Sport ξεκινά ως το ακράδαντο φαβορί. Εργοστασιακά τονωμένη στους 426 ίππους (άλλο που λέει «420» το όνομα), με στήσιμο από τους μαέστρους του Hethel και τον κομπρεσοράτο 3.5 V6 στο κέντρο, η Lotus είναι η δεύτερη ισχυρότερη και η απολύτως ελαφρύτερη, με μόλις 1.110 κιλά απόβαρο. Κατά συνέπεια, τα 2,6 κιλά/ίππο την τοποθετούν στην κορυφή της εν λόγω τριάδας, όπως και τα 3,4 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα.

Το GR Yaris τοποθετείται στη βάση από πλευράς ισχύος, αλλά ανάμεσα σε Exige και Type R από οπτική μετάδοσης. Ο 3κύλινδρος 1.600άρης τούρμπο αποδίδει 280 ίππους, διαθέτοντας ένα ήπιο 1ο στάδιο και το βελτιωτικό προσανατολισμό να δίνει προσοχή στο στήσιμο (νέοι τροχοί και ανάρτηση της Ohlins). Τα 1.250 κιλά δεν είναι πολλά, όμως η μικρότερη ισχύς του μοτέρ αναπόφευκτα ανεβάζει την αναλογία κιλών ανά ίππο στο 4,46. Υπό κανονικές συνθήκες εξαιρετικό νούμερο, αλλά ξεκάθαρα πίσω σε σύγκριση με τα άλλα δύο. Ο κρυφός άσος, ωστόσο, βγαίνει από το μανίκι της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης τετρακίνησης GR-Four.

Δεν τίθεται αμφιβολία πως η Exige Sport ξεκινά τα χρονόμετρα από θέση ισχύος. Το ερώτημα έγκειται στο αν το κτηνώδες Type R θα μπορέσει να τιθασεύσει τα άλογά του και αν το «ματζόβελο» GR Yaris θα καταφέρει να κάνει την έκπληξη, στηριζόμενο στα τρία διαφορικά του.

Get it on Google Play Download on the App Store