Η Fiat πιο επιτυχημένη μάρκα της Stellantis!

Η Fiat δεν είναι στη μεγαλειώδη φόρμα του παρελθόντος χρόνια τώρα. Όποτε ακούμε για χρονοδιαγράμματα και εμπορικά πλάνα, οι λέξεις «αντεπίθεση» και «επιστροφή» χρησιμοποιούνται επί μονίμου βάσεως. Το εγχείρημα της FCA παραλίγο να προκαλέσει καταστροφικές ζημιές, με αυτό της Stellantis να έρχεται ως σωτήρας. Τον Ιταλό γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ωστόσο, δεν μπορείς να τον ξεγράψεις, ακόμα κι αν έχει χάσει αρκετό από το μπόι του. 

Στα εξαιρετικά επιτυχημένα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Stellantis για το 2022, το όνομα της Fabbrica Italiana Automobili Torino όχι απλά δεσπόζει, αλλά βρίσκεται στην κορυφή του ομίλου! Από τις 16 μάρκες που απαρτίζουν την γαλλο-ιταλοαμερικανο-γερμανική σύμπραξη, η Fiat είχε τις περισσότερες πωλήσεις! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Stellantis, η Fiat πούλησε συνολικά πάνω από 1,2 εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνοντας τις ταξινομήσεις των επαγγελματικών Fiat Professional και των Abarth. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τις πωλήσεις όλων των εταιριών, αλλά υπογραμμίζει πως Νο1 είναι η Fiat και δεύτερη η Peugeot, με 1.056.182 πωλήσεις.

stellantis yvridika

Μπορεί να μην της φαίνεται, λόγω σχετικά περιορισμένης γκάμας και ελλείψει πολλών SUVs σε αυτή, αλλά ακόμα και στην Ευρώπη οι Ιταλοί δείχνουν το δρόμο σε επιμέρους κατηγορίες. Στα αυτοκίνητα πόλης, για παράδειγμα, τα 500 και Panda κρατούν μαζί σχεδόν το 50% της κατηγορίας σε πωλήσεις, παρά την ηλικία τους (μερίδιο αγοράς 43,8%)! Η παγκόσμια στατιστική της Fiat ανεβαίνει από την εξαιρετική της παρουσία στη Λατινική Αμερική, την Τουρκία και την εγχώρια αγορά. Στη Βραζιλία βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων, με 430.000 μονάδες και μερίδιο 21,9%, χάρις στη δημοτικότητα των pick up Strada και Toro. Στην Τουρκία «οργώνει» το ντόπιο Tipo, ανεβάζοντας την εταιρία στην πρώτη θέση και δίνοντάς της μερίδιο αγοράς 18,7%, ενώ πρώτη ήταν και στην Ιταλία (μερίδιο 15,1%).

Εξαιρετική εικόνα από το 500e, καθότι όπως αναφέρει ο CEO της φίρμας, Olivier Francois, το ηλεκτρικό «500αράκι» ήταν το πιο καλοπουλημένο EV στην Ιταλία, το δεύτερο πιο επιτυχημένο στη Γαλλία και βρέθηκε στο top 3 των ηλεκτρικών πωλήσεων σε 10 μεγάλες αγορές της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Συνολικά, περίπου 120.000 500e βγήκαν από το εργοστάσιο Mirafiori, με τις 66.000 εξ αυτών να πηγαίνουν στη Γηραιά Ήπειρο. Ακόμα ένα παράσημο στα γαλόνια του 500e, το γεγονός ότι βρέθηκε στην κορυφή των ηλεκτρικών πωλήσεων ολόκληρης της Stellantis, που μέτρησε 288.000 μονάδες συνολικά (πάνω από το 1/3 το μοναδικό EV της Fiat).

Get it on Google Play Download on the App Store