Σε ποια χώρα το VW ID.3 έχει αφανίσει το Corolla;

Το γεγονός ότι το Toyota Corolla αποτελεί το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο παγκοσμίως, δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι είναι παντού best seller. Ειδικά, όταν πρόκειται για χώρες όπου η ηλεκτροκίνηση έχει προωθηθεί πάρα πολύ.

Στην ελληνική αγορά η ηλεκτροκίνηση μπορεί να μας έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό λόγω των γενναιόδωρων κρατικών επιδοτήσεων, ωστόσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν κυριαρχήσει και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις πωλήσεις των αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες.

Δείτε ακόμα: Οι Ρώσοι λένε «νιετ» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο «παράδεισος» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Γηραιάς Ηπείρου είναι η Νορβηγία, όπου στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων βρίσκονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ τεράστια άνοδο έχουν σημειώσει και τα υβριδικά με πρίζα (plug-in hybrid). Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, το VW ID.3 έφτασε τις 1.989 ταξινομήσεις με μερίδιο 12,8% της αγοράς, ακολουθούμενο από τα Tesla Model 3 (1.116), το Polestar 2 (937), το MG ZS EV (672) και το Audi e-tron (542). Ενδεικτικά, μοντέλα που δεν έχουν αμιγώς ηλεκτρική έκδοση βρέθηκαν πολύ πιο κάτω σε πωλήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το Toyota Corolla με 233 οχήματα, ίσως όλα υβριδικά όπως και το Toyota C-HR (204).

Συνολικά, τον Σεπτέμβριο στη Νορβηγία ταξινομήθηκαν 9.560 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV), καταλαμβάνοντας το εντυπωσιακό 61,5% της αγοράς. Ακολούθησαν τα plug-in hybrid με 3.129 οχήματα (20,1% μερίδιο), που σημαίνει ότι μαζί με τα BEV έφτασαν το 81,6% της τοπικής αγοράς. Το μερίδιο αγοράς των υβριδικών ήταν πολύ χαμηλότερο στο 7,3%, τα βενζίνης έφτασαν το 6,1% και τα πετρελαίου τελευταία και… καταϊδρωμένα με 5,0%.

Δείτε ακόμα: Πρεμιέρα του πρώτου ηλεκτρικού SUV VW ID.4

Συνολικά, το πρώτο 9μηνο του 2020 οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία έχουν φτάσει τα 48.174 οχήματα, κατακτώντας το 50% της αγοράς. Επίσης τα PHEV έχουν φτάσει τις 19.357 ταξινομήσεις.

Get it on Google Play Download on the App Store