Το 81% των Ελλήνων θέλουν ηλεκτρικό ή plug-in hybrid!

Έτοιμοι για τη νέα εποχή της αυτοκίνησης δηλώνουν οι Έλληνες, τουλάχιστον αναφορικά με την πρόθεση αγοράς, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η έρευνα αφορούσε την κλιματική αλλαγή και διενεργήθηκε από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, σε ένα δείγμα άνω των 30.000 ατόμων από τις 27 χώρες της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα, ιδίως για τη χώρα μας, είναι εντυπωσιακά και ελαφρώς στο φάσμα του απίστευτου, βάσει των όσων δηλώσαμε. Για αρχή, ας πούμε, το 79% των Ελλήνων ανέφεραν πως κάνουν ό,τι μπορούν για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι συμπατριώτες τους δεν κάνουν το ίδιο.

Το 67% των συμπατριωτών μας είπε πως λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή όταν επιλέγουν προορισμό για τις διακοπές τους, ενώ το 48% ότι λαμβάνει υπόψη τα του κλίματος στην αναζήτηση εργασίας. Επίσης, ένα 44% δηλώνει πως αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα αντί καινούργιων. Το ζήτημα γίνεται εξόχως «ζουμερό», ωστόσo, όταν η κουβέντα έρθει στην αυτοκίνηση. Εκεί, πάντα σύμφωνα με τα όσα δηλώσαμε στην ΕΤΕπ, όχι απλά είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα, αλλά βρισκόμαστε στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

 

Το 81% των ερωτηθέντων είπαν πως θα επέλεγαν ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό για επόμενο αυτοκίνητο, με μόλις το 19% να εμμένει στα παραδοσιακά βενζίνης και ντίζελ! Το ποσοστό αυτό είναι το τέταρτο υψηλότερο της έρευνας, πίσω μόνο από την Κύπρο, τη Μάλτα (αμφότερες στο 85%) και την Πορτογαλία (84%), ενώ παράλληλα κυμαίνεται 14 μονάδες πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. (67%). Συγκριτικά, οι Γάλλοι προτίθενται να στραφούν στις εναλλακτικές πηγές μετακίνησης κατά 61% και οι Γερμανοί μόλις κατά 52%. Οι Τσέχοι, αντίθετα, δεν εγκαταλείπουν τα βενζινοκίνητα και ντίζελ, όντας ο μόνος λαός που τα κατατάσσει ψηλότερα στις προτιμήσεις του από τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά (52%-48% αντίστοιχα).

Μεταξύ plug-in hybrids και ηλεκτρικών γίνεται ντέρμπι στις προτιμήσεις των Ελλήνων, με τα πρώτα να διατηρούν ελάχιστο προβάδισμα έναντι των EVs (41% αντί 40%). Και πάλι είμαστε πάνω από το μέσο όρο, καθώς εν συνόλω η πρόθεση της Ε.Ε. βρίσκεται στο 39%, ενώ σε εκείνον της ηλεκτροκίνησης «πετάμε» (29% ο μέσος όρος, 11% πάνω εμείς). Οι Γερμανοί, όπως είπαμε, «ψήνονται» πολύ λιγότερο, με 29% για τα plug-in hybrid και μόλις 23% για τα ηλεκτρικά. Σε αντιπαραβολή, οι Αμερικανοί θα επέλεγαν πρώτα υβριδικό (38%), ύστερα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο (33%) και τέλος ηλεκτρικό αυτοκίνητο (29%), ενώ οι Κινέζοι είναι αυτοί που βάζουν πρώτα στις προτεραιότητες μελλοντικής αγοράς τα ηλεκτρικά (44%).

 

Όσον αφορά το ηλικιακό προφίλ των αποτελεσμάτων, οι Ευρωπαίοι άνω των 65 ετών ενδιαφέρονται να αγοράσουν υβριδικό αυτοκίνητο (47%), ενώ οι νεότεροι 15-29 ετών θεωρούν ότι τα υβριδικά δεν είναι τόσο η λύση (31%). Οι αγοραστές 30-64 ετών δήλωσαν ότι είναι ελαφρώς πιο πιθανό να επιλέξουν ένα αυτοκίνητο βενζίνης ή ντίζελ (35%) παρά ηλεκτρικό (34%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επίσημο: Τέλος τα θερμικά μοτέρ από την Ε.Ε. το 2035
Επίσημο: Τέλος τα θερμικά μοτέρ από την Ε.Ε. το 2035 …
Πόσο πάει το γέμισμα σε 20 δημοφιλή αυτοκίνητα;
Πόσο πάει το γέμισμα σε 20 δημοφιλή αυτοκίνητα; …
Πόσα λεφτά παραπάνω ξοδεύονται για κάθε καύσιμο;
Πόσα λεφτά παραπάνω ξοδεύονται για κάθε καύσιμο; …
Έλληνες έφτιαξαν το καύσιμο του μέλλοντος!
Έλληνες έφτιαξαν το καύσιμο του μέλλοντος!
Σε ιστορικά υψηλά τα αυτοκίνητα που μένουν από βενζίνη!
Σε ιστορικά υψηλά τα αυτοκίνητα που μένουν από βενζίνη! …
62% πάνω το φυσικό αέριο αλλά και πάλι συμφέρει
62% πάνω το φυσικό αέριο αλλά και πάλι συμφέρει …
Χωριανοί το πετρέλαιο κίνησης έπεσε!
Χωριανοί το πετρέλαιο κίνησης έπεσε!
Toyota και GM μειώνουν την παραγωγή
Toyota και GM μειώνουν την παραγωγή
Σε ποια χώρα της Ε.Ε. έχει η βενζίνη 1,278€/λτ.;
Σε ποια χώρα της Ε.Ε. έχει η βενζίνη 1,278€/λτ.;
Ανακοινώθηκαν οι τιμές του νέου VW Caddy Life
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθαν τα VW ID.5 και ID.5 GTX (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Η τιμή του Toyota bZ4X στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πάτησε στην Ελλάδα το πολυτάλαντο Dacia Jogger
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ακόμα πιο ισοπεδωτικό το Jeep Wrangler 4xe
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε στην Ελλάδα το φθηνότερο 7θέσιο Crossover
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Το Toyota Aygo X ήρθε στην Ελλάδα (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέα σειρά Fiat Panda Hybrid σε χαμηλές τιμές
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου VW Multivan στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές της Alfa Romeo Tonale στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Skoda Karoq στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store