Αλλαγή χρώματος με ένα κουμπί από την BMW (+video)

H επιλογή χρώματος είναι καίρια κατά την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου. Γιατί, όμως, να περιορίζεται κάποιος μόνο σε μια απόχρωση ή -το πολύ- σε μια διχρωμία αμαξώματος-οροφής; Κάπως έτσι σκέφτηκε η BMW και παρουσίασε στην έκθεση τεχνολογίας CES την τεχνολογία iX Flow.

Όπως δηλώνει η ονομασία, αφορά το iX και έχει να κάνει με ροή χρωμάτων στο αμάξωμα του ηλεκτρικού crossover. Περιγραφή που αντιστοιχεί πειστικά στην πραγματικότητα. Το iX Flow αποτελείται από εκατομμύρια μικροκάψουλες βαφής, στο πάχος περίπου μιας ανθρώπινης τρίχας. Κάθε μία περιέχει θετικά φορτισμένα σωματίδια μαύρου χρώματος και αρνητικά φορτισμένα λευκού, τα οποία διεγείρονται μέσω ηλεκτρικού πεδίου. Εφόσον ενεργοποιηθούν και αλλάξουν την απόχρωση του αμαξώματος, η παροχή ρεύματος σταματά. Κατ’ αυτό τον τρόπο η χρωματική εναλλαγή γίνεται ακαριαία, ενώ μπορεί να πάρει και κυματιστή μορφή!

Οι μεμβράνες που φιλοξενούν τις μικροκάψουλες κατασκευάζονται μέσω laser cut και χαρτιού ePaper, έχοντας συγκεκριμένους αλγορίθμους να καθορίζουν με μικρομετρική ακρίβεια το σχήμα και τη διάσταση, προκειμένου να διασφαλίζεται η βέλτιστη εφαρμογή στις γραμμές του iX. Κι όπως έχουμε δει, το βαυαρικό crossover έχει μπόλικες από δαύτες.

Σύμφωνα με την BMW η τεχνολογία iX Flow δεν έχει να κάνει μόνο με το φαίνεσθαι, αλλά βελτιώνει και τη θερμοαγωγική απόδοση του αυτοκινήτου. Ως γνωστόν, το λευκό απωθεί την ηλιακή ακτινοβολία. Το μαύρο, κάνει το αντίθετο. Μέσω του iX Flow λοιπόν, τις ζεστές μέρες ο οδηγός μπορεί να κάνει λευκό το EV crossover και να αποτρέπει την καμπίνα από τη μετατροπή της σε «σάουνα». Τις κρύες, αντίθετα, το κάνει μαύρο και αξιοποιεί τη ζέση του ήλιου. Όλα αυτά, με το πάτημα ενός κουμπιού!

Οι Βαυαροί δηλώνουν πως κάποια στιγμή στο μέλλον, το πρωτότυπο αυτό χρώμα θα κυκλοφορήσει σε μοντέλα παραγωγής. Φανταστείτε, μόνο, πόσο θα κοστίζει το τικάρισμά του στον έξτρα εξοπλισμό, αλλά και η επισκευή τυχόν γρατζουνιών.

Get it on Google Play Download on the App Store