Αναδυόμενη οθόνη 30 ιντσών από τη Hyundai (+video)

Αν δεν έχει οθόνη αφής το εσωτερικό ενός νέου αυτοκινήτου, δεν είναι νέο. Το απόλυτο trend στις καμπίνες των καινούργιων τετράτροχων, με τον αριθμό και τις διαστάσεις των μόνιτορ να παίρνουν διαρκώς την ανιούσα. Την τάση αυτή ακολουθεί και η Hyundai, αλλά παράλληλα εξελίσσει μια πρωτοποριακή τεχνολογία ώστε να λύσει τα χέρια των σχεδιαστών, βελτιώνοντας παράλληλα την εργονομία.

Η Hyundai Mobis παρουσίασε μια μοναδική οθόνη αφής αναδυόμενης τεχνοτροπίας, που έχει τη δυνατότητα να αναδιπλώνεται και αναδύεται αναλόγως τις εντολές του οδηγού, το επιλεγμένο πρόγραμμα λειτουργίας και τον τρόπο κίνησης του αυτοκινήτου. Η νέα οθόνη των Κορεατών είναι τεχνολογίας OLED, κάτι που της επιτρέπει να κατασκευάζεται από εύκαμπτο υλικό (πχ πλαστικό) αντί κρυστάλλου, δίνοντάς της τη δυνατότητα να «σπάει» και να κρύβεται κατά βούληση. Όταν δεν χρησιμοποιείται, ακόμα και με το όχημα εν κινήσει, μπορεί να «μαζεύεται» στη βάση της, μειώνοντας τους περισπασμούς για τον οδηγό, αλλά και τις αντανακλάσεις. Όταν το αυτοκίνητο σταθμεύσει και απενεργοποιηθεί αναδιπλώνεται αυτόματα σε ένα χώρο βάθους 12 εκατοστών, προκειμένου να προστατεύεται από τον ήλιο. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνει από το «ψήσιμο» όταν το όχημα είναι παρκαρισμένο στον ήλιο, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για όλες τις οθόνες – ειδικά σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες πάνε ψηλά άνοιξη και καλοκαίρι, όπως στην Ελλάδα μας.

Εκτός από τα εργονομικά και λειτουργικά οφέλη, η πτυσσόμενη οθόνη της Hyundai αποβαίνει ευεργετική και προς τους σχεδιαστές. Η προσαρμογή ενός τεράστιου γυάλινου όγκου σε ένα ταμπλό είναι πρόκληση αισθητικά, ενώ ακόμα πιο δύσκολη είναι η παρουσία της όταν το αυτοκίνητο είναι απενεργοποιημένο – τότε, δηλαδή, που στο εσωτερικό δεσπόζει μια ογκώδης μαυρίλα, καθώς δεν υπάρχουν εικόνες και γραφικά να διανθίζουν τη διάταξη.

Η νέα οθόνη της Hyundai μπορεί να πάρει τόσο το κλασικό παραλληλόγραμμο σχήμα τηλεόρασης, όσο και το ανερχόμενο μακρόστενο με το μικρότερο ύψος. Συνολικά μπορεί να φτάσει μέχρι τις 30 ίντσες, καθιστώντας τη ιδανική για premium εφαρμογές (βλέπε Genesis) και ηλεκτρικά (βλέπε Ioniq).

Get it on Google Play Download on the App Store