Γιατί ο κινητήρας του Mazda RX-7 είναι καλύτερος από του RX-8; (+video)

Τον τελευταίο καιρό έχει αναβιώσει η αέναη συζήτηση, γύρω από την επιστροφή του Wankel. Δυο ευρεσιτεχνίες που κατέθεσε η Mazda μέσα στην χρονιά και είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έριξαν λάδι στους θαλάμους της κουβέντας περί αναβίωσης των RX και επανέφεραν τις κλασικές συγκρίσεις μεταξύ RX-7 και RX-8. Δυο τόσο διαφορετικών μοντέλων, αλλά με το όραμα του Felix Wankel να αποτελεί την καρδιά τους.

Το αυστραλιανό Fullboost επιχείρησε μια άτυπη -αλλά και τεχνική- σύγκριση μεταξύ του 13B-REW και του 13B-MSP, αλλιώς Renesis, θέλοντας να (απο)δείξει την ανωτερότητα του κινητήρα που συναντάμε κάτω από το RX-7 FD, απέναντι σε αυτόν του υπερεπιτυχημένου «ΡοΧι». Προφανώς οι ιδιαιτερότητες της περιστροφικής φύσης είναι κοινές: άκρατη ανάγκη για λάδι και ακόμα περισσότερη για βενζίνη, σε συνδυασμό με κατά πολύ μειωμένη μακροζωΐα εν συγκρίσει με τους εμβολοφόρους κινητήρες. Από εκεί και πέρα, τι κάνει καλύτερο τον «παλιό» κόντρα στον «νέο»;

Οι Αυστραλοί έψαξαν αναφορές συνεργείων, μαρτυρίες βελτιωτών και φυσικά άκουσαν εμπειρίες ιδιοκτητών, ώστε να βγάλουν το πόρισμα μεταξύ των δυο 13B. Λόγω ρομαντισμού η επιθυμία έτεινε προς τον REW, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην αναγνωριστούν τα προτερήματα του MSP. Όπως το γεγονός πως αποδίδει σχεδόν τα ίδια άλογα με την αρχική μορφή του μοτέρ στο RX-7 (231 έναντι 250 ίππων) δίχως την συνδρομή υπερτροφοδότησης, είναι αρκετά πιο πολύπλοκος στην κατασκευή και είχε την υποχρέωση να συμμορφωθεί με πολύ αυστηρότερες περιβαλλοντικές νόρμες, οι οποίες εν τέλει οδήγησαν και στο (προσωρινό;) τέλος του.

Δείτε ακόμα: Έλληνες κυνηγιούνται με Honda S2000 και Mazda RX-7 στο ‘Ring (+video)

Από την άλλη, ο κινητήρας του τελευταίου RX-7 ήταν ο πρώτος με τεχνολογία σειριακής υπερτροφοδότησης που πέρασε επίσημα τα σύνορα της Ιαπωνίας (η Toyota Supra ΜΚ3 και το Nissan Skyline R32 κυκλοφόρησαν στον κόσμο ως ανεξάρτητες εξαγωγές), είναι ο μόνος Wankel που έφτασε το ανώτατο όριο ισχύος της ιαπωνικής νομοθεσίας (280 ίπποι) και γνώρισε μεγάλη αγάπη από τον χώρο της βελτίωσης. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που, σύμφωνα με το Fullboost, τον καθιστούν καλύτερο από τον Renesis.

Ο θάλαμος καύσης είναι κατασκευασμένος από ανθεκτικότερα μέταλλα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες πιέσεις των δυο τούρμπο. Το πρώτο μπαίνει στις 1.800 σ.α.λ. και υπερπληρώνει μέχρι τις 4.000, με το δεύτερο να αναλαμβάνει από αυτό το σημείο και μέχρι τον κόφτη. Προφανώς ένα μοτέρ που έχει να διαχειριστεί δυο τούρμπο σε σχέση με ένα ατμοσφαιρικό, επιβάλλεται να επιδεικνύει περισσότερες αντοχές. Οι οποίες, ακόμα και στο FD, σε κάποιες περιπτώσεις δεν έφταναν, με τα περιστατικά υπέρμετρης φθοράς των λεπίδων στους ρότορες να είναι συχνά.

Όσο συχνά ήταν τα αντίστοιχα απώλειας συμπίεσης στο RX-8, ένα ζήτημα που αποδείχθηκε «πληγή» για το τετράθυρο κουπέ της Mazda. Η δομική αδυναμία (καλύτερα «ιδιαιτερότητα») του Renesis, αφορά την εξαγωγή των καυσαερίων. Στις πρόσφατες πατέντες της Mazda, οι θυρίδες εξαγωγής βρίσκονται στο πλάι. Όπως ακριβώς στο RX-7. Στο 8, όμως, τα καυσαέρια φεύγουν προς την πολλαπλή εξαγωγής αφού πρώτα κυκλοφορήσουν μέσα στον ρότορα, πρακτικά πνίγοντας το ίδιο το μοτέρ. Μια τακτική που οι Ιάπωνες αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν, προκειμένου ο Renesis να είναι σύμφωνος με τις επιταγές των εκπομπών ρύπων. Οπότε έχουμε να κάνουμε με έναν κινητήρα που διαθέτει πιο αδύναμο μπλοκ από τον προκάτοχο και -κυριολεκτικά- ασφυκτιά.

Διαβάστε επίσης: Πόσα χιλιόμετρα «βγάζει» το Mazda RX-8 με 1 γέμισμα; (+video)

Αυτή η πολυπλοκότητα στην κατασκευή του μοτέρ προκάλεσε ζητήματα και στις λεπίδες, οι οποίες δεν μπορούν να σφραγίσουν επαρκώς τον θάλαμο. Λόγω της ανάγκης για στροφάρισμα (9.500 σ.α.λ. το RX-8 Cosmo, 8.000 το RX-7) οι λεπίδες είναι ελαφρύτερες, λεπτότερες, αλλά και λιγότερο ανθεκτικές. Ουσιαστικά, ο Renesis υποχρεώθηκε να είναι υπέρ του δέοντος πολύπλοκος και ατμοσφαιρικός, ελέω εκπομπών ρύπων. Παρόλα αυτά, με σχολαστική χρήση (ευλαβικό ζέσταμα, σβήσιμο μετά από ξερόγκαζο στις 4.000, 100αρα βενζίνη) και συντήρηση (επίσκεψη στο συνεργείο νωρίτερα από τα προκαθορισμένα χρονικά σημεία, παρακολούθηση και συμπλήρωση λαδιών) ένα RX-8 μπορεί να φτάσει -ή και να ξεπεράσει- τις 200.000 χιλιόμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έρχονται οι δρόμοι που φορτίζουν ηλεκτρικά οχήματα!
Έρχονται οι δρόμοι που φορτίζουν ηλεκτρικά οχήματα! …
Σε ποιο αυτοκίνητο μπαίνεις με κωδικό εισόδου;
Σε ποιο αυτοκίνητο μπαίνεις με κωδικό εισόδου; …
Με περισσότερα 3D εκτυπωμένα εξαρτήματα τα VW
Με περισσότερα 3D εκτυπωμένα εξαρτήματα τα VW
Η Subaru λανσάρει αερόσακο πεζών
Η Subaru λανσάρει αερόσακο πεζών
Αντίστροφη μέτρηση για κόφτες τελικής παντού
Αντίστροφη μέτρηση για κόφτες τελικής παντού …
Volvo & Google συνεχίζουν τη συνεργασία τους!
Volvo & Google συνεχίζουν τη συνεργασία τους!
Κορυφαίες τεχνολογίες για το νέο Volvo XC90
Κορυφαίες τεχνολογίες για το νέο Volvo XC90
Καύσιμο από ηφαίστεια δοκιμάζει η Koenigsegg
Καύσιμο από ηφαίστεια δοκιμάζει η Koenigsegg
BMW X5 με 374 ίππους βγάζει καθαρό νεράκι
BMW X5 με 374 ίππους βγάζει καθαρό νεράκι
«Πάτησε» Ελλάδα το νέο Nissan Qashqai!
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέα Toyota Yaris Tokyo Spirit και Pop-Out (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Με εκπτώσεις τα ανανεωμένα SEAT Ibiza & Arona
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πόσα Yaris κοστίζει η βασική Supra στην Ελλάδα;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Toyota Prius Plug-in Hybrid στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το Ford Puma που ρίχνει «7άρες»
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε η νέα Mercedes με 1.500άρη κινητήρα βενζίνης
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέα Audi Q3 TFSI e & Sportback με όφελος 3.000 ευρώ
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 15.990€ το νέο Dacia Duster. Δείτε τις τιμές
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέο σπορ SUV με 204 PS και κόστος 3€/100 χλμ.
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το πιο ακριβό και οικονομικό Suzuki
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store