Τα Skoda λένε στους πεζούς πότε να περάσουν!

Μια πρωτοποριακή τεχνολογία ενημέρωσης και προστασίας των πεζών εξελίσσει η Skoda, της οποίας τα αυτοκίνητα στο μέλλον θα λένε στους ευάλωτους χρήστες του δρόμου πότε είναι ασφαλές να τον διασχίζουν!

Το καινοτόμο σύστημα πληροφόρησης μέσω οπτικών σημάτων δοκιμάζεται πιλοτικά στο Enyaq, μετατρέποντας τη μάσκα του σε επιγραφή με φωτεινές ενδείξεις. Η τεχνολογία των Τσέχων αποτελεί μέρος ενός προγράμματος αστικής κινητικότητας, που σκοπό έχει την ανάπτυξη της τεχνολογίας «vehicle-to-pedestrian». Σε απλά ελληνικά, την επικοινωνία μεταξύ οχημάτων και πεζών. Στο ίδιο πρόγραμμα ανήκουν οι θόρυβοι που υποχρεωτικά πρέπει να παράγουν τα ηλεκτρικά, ώστε να γίνονται αντιληπτά από τον κόσμο. H μάσκα-matrix του τσεχικού crossover αποτελεί το επόμενο βήμα, που θα περιλαμβάνει και οπτικές ειδοποιήσεις.

Στη θέση της κλειστής (και προαιρετικά φωτιζόμενης) γρίλιας του Enyaq τοποθετείται μια συστοιχία από εκατοντάδες LED, τα οποία ελέγχονται κάθε ένα ξεχωριστά από ένα ειδικά εξελιγμένο λογισμικό. Η μονάδα διαχείρισης της μάσκας αντλεί στοιχεία από το γκάζι, το φρένο, τα ραντάρ και το GPS, αναλύοντας το βαθμό επιτάχυνσης/επιβράδυνσης του αυτοκινήτου, τον περιβάλλοντα χώρο και την προσέγγιση σε διαβάσεις πεζών. Αναλόγως των αποτελεσμάτων από την ανάλυση των δεδομένων, εμφανίζει τα κατάλληλα σήματα στη μάσκα και ενημερώνει τους πεζούς αν μπορούν να περάσουν μπροστά από το αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα, ο οδηγός ενημερώνεται για το τι δείχνει η μάσκα μέσω των ανάλογων ειδοποιήσεων στην οθόνη του infotainment και του πίνακα οργάνων. Πώς εφαρμόζεται στην πράξη;

Αν το αυτοκίνητο πλησιάζει γρήγορα σε κάποια διάβαση και ο οδηγός δεν επιβραδύνει, τότε η μάσκα κοκκινίζει και αναβοσβήνει προειδοποιώντας τους πεζούς. Αν, αντίθετα, πατήσει φρένο και βάσει του ρυθμού επιβράδυνσης το σύστημα κρίνει πως το Enyaq θα σταματήσει μέχρι να φτάσει στη διάβαση, τότε το χρώμα γίνεται πράσινο και με το που ακινητοποιηθεί το όχημα, εμφανίζεται ένα ανθρωπάκι κι ένα βέλος που δείχνουν ότι είναι ασφαλής η διέλευση. Σαν τις ενδείξεις των φωτεινών σηματοδοτών δηλαδή, αλλά σε πιο εξελιγμένη μορφή και ενημέρωση πραγματικού χρόνου.

Η τεχνολογία θα συνεχίσει να εξελίσσεται, με απώτερο σκοπό την ενσωμάτωσή της στα επικουρικά συστήματα, στο εγγύς μέλλον. Μια εφαρμογή που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους δείκτες ατυχημάτων, καθώς πέρσι μόνο στην Αγγλία καταγράφηκαν πάνω από 16.000 περιστατικά συγκρούσεων με πεζό, αντιστοιχώντας σε περίπου 300 εβδομαδιαίως.

Get it on Google Play Download on the App Store