Tesla Model 3 με 1.0λτ. δικύλινδρο βενζίνης! (+video)

Το Tesla Model 3 φιγουράρει ως η «σημαία» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όντας ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο εμπορικά επιτυχημένα παγκοσμίως. Όπως όλα, όμως, δεν μπορεί να αποφύγει την παραδοσιακή τροχοπέδη των EVs: την αυτονομία. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση η παλιά, καλή βενζίνη!

Η αυστριακή Obrist δημιούργησε ένα μοναδικό Model 3, που έχει κάτω από το καπό έναν λιλιπούτειο δικύλινδρο βενζινοκινητήρα 999 κ.εκ. να λειτουργεί ως range extender. Στο πίσω μέρος, κάτω από το δάπεδο του πορτμπαγκάζ, υπάρχει ένα ρεζερβουάρ 30 λίτρων. Η μπαταρία είναι μικρότερη, στις 17,3 kWh αντί των 75 kWh του εργοστασίου, όμως ο συνδυασμός της με τον βενζινοκινητήρα εμφανίζεται ευεργετικός. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του HyperHybrid, όπως ονομάζεται το πρωτότυπο Tesla, λόγω της μικρότερης μπαταρίας το βάρος μειώνεται κατά 285 κιλά!

Ως αποτέλεσμα ο ηλεκτροκινητήρας επιφορτίζεται με λιγότερο έργο, έχοντας παράλληλα τη συνδρομή του θερμικού μοτέρ (Zero Vibration Generator το όνομά του) από τα 60 χλμ./ώρα και πάνω σε ρόλο γεννήτριας. Η Obrist ανακοινώνει το ασύλληπτο -για ηλεκτρικό αυτοκίνητο- νούμερο των 1.500 χλμ. αυτονομίας, τη στιγμή που το απλό Model 3 περιορίζεται στα 423 χλμ. και το Long Range φτάνει μέχρι τα 568 χλμ. με μια φόρτιση. Αυτό –η φόρτιση– είναι ένα ακόμα καίριο σημείο διαφοροποίησης. Σε ένα κλασικό EV, η μπαταρία συνήθως αδειάζει πριν μπει στην πρίζα το αυτοκίνητο. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, υπόκειται σε μια επιβαρυντική αλληλουχία «0-100 και 100-0» που σε βάθος χρόνου μειώνει την απόδοση. Με τέτοια χρήση, έπειτα από 500 κύκλους φόρτισης η αποδοτικότητα πέφτει στο 80% – και συνεχίζει με πτωτική πορεία, έως ότου χρειαστεί αντικατάσταση η συστοιχία.

Στο HyperHybrid αντίθετα, η μπαταρία φορτίζει ενδιάμεσα χάρις στον βενζινοκινητήρα. Το λεγόμενο «λίγο και πολλές φορές», με άλλα λόγια. Οπότε όχι μόνο αυξάνεται η αυτονομία, αλλά μειώνονται και οι φθορές. Η κατανάλωση του δικύλινδρου περιορίζεται στα 2 λίτρα/100 χλμ., οπότε γέμισμα χρειάζεται -πάντα σύμφωνα με την Obrist και σε συνέργεια με τον ηλεκτροκινητήρα- μετά από 1.000 χλμ. Μάλιστα μπορεί να δεχτεί και υπερτροφοδότηση, φτάνοντας στα 109 άλογα. Η μορφή αυτή προορίζεται για τις κορυφαίες εκδοχές του HH, όπου ο βενζινοκινητήρας συνεργάζεται με τον μεγαλύτερο ηλεκτροκινητήρα ή τη διπλή διάταξη των ηλεκτρικών μοτέρ, με μέγιστη απόδοση τα 611 άλογα. Προς το παρόν η ισχύς του ηλεκτρικού μοτέρ περιορίζεται στα 136 άλογα, όμως στο μέλλον υπάρχουν πλάνα για ισχυρότερες εκδόσεις..

Η ηλεκτρική κατανάλωση ανακοινώνεται στα μόλις 7,3 kWh/100 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων του plug-in υβριδικού πια Tesla, στα 23 γρ. CO2/χλμ. Και παρότι δεν έχει το γκάζι που συνηθίζουμε να βλέπουμε στις δημιουργίες του Elon Musk, είναι ικανό για 0-100 χλμ./ώρα σε 6,6 δλ. και τελική 170 χλμ./ώρα. Εμφανισιακά, τέλος, ξεχωρίζει χάρις στον νέο εμπρός προφυλακτήρα, που φιλοξενεί δυο πλευρικές εισαγωγές για την ψύξη του βενζινοκινητήρα, και το καπό με τους διπλούς αεραγωγούς.

Get it on Google Play Download on the App Store