Το Hyundai Ioniq 5 πάει σαν τον κάβουρα! (+video)

Στις αρχές Γενάρη, στην έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας, η Hyundai είχε παρουσιάσει την τεχνολογία e-Corner σε ένα Ioniq 5. Ένα σύστημα που επιτρέπει στους τροχούς να στρίβουν κάθετα και να χαρίζουν ασύγκριτη ευελιξία στο όχημα. Τότε, το e-Corner System είχε παρουσιαστεί σε στούντιο. Τώρα, ήρθε η ώρα να εκπλήξει τους δρόμους και τις πραγματικές συνθήκες.

Το πρωτότυπο Ioniq 5 που πηγαίνει σαν τον κάβουρα, έκανε τις βόλτες του στο κέντρο δοκιμών της Hyundai, στο Seosan, σε δρόμους πέριξ αυτού και σε ένα από τους χώρους στάθμευσης των εργαζομένων. Το e-Corner απέδειξε σε όλη του την έκταση τη χρησιμότητά του, βοηθώντας στην πραγματοποίηση παρκαρίσματος «με τη μία», καθώς και επιτόπιας αναστροφής σε ελάχιστο χώρο. Ανάλογη τεχνολογία έχουμε δει στο νέο Hummer, με το Crab Mode, αλλά αυτή της Hyundai Mobis προσφέρει μεγαλύτερη γωνία στους τροχούς και περισσότερες δυνατότητες.

Το e-Corner μπορεί να στρίψει μέχρι 90 μοίρες όλες τις ρόδες, δίνοντας τη δυνατότητα στο Ioniq 5 να κινείται κυριολεκτικά με το πλάι! Κάθε τροχός έχει ενσωματωμένο πακέτο επενεργηντών, ανάρτησης και ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου, προσφέροντας στον οδηγό ατελείωτες δυνατότητες ευελιξίας. Σε μια στενή στροφή στην πόλη, για παράδειγμα, όπου κάποιος έχει παρκάρει στη γωνία, μπορούν να στρίψουν στις 90 μοίρες οι πίσω τροχοί και πρακτικά να στρίψουν το αυτοκίνητο, δίχως την ανάγκη για όπισθεν και περιττές μανούβρες. Αντίστοιχα, όλοι οι τροχοί μπορούν να γυρίσουν αντικριστά υπό γωνία στο πρόγραμμα Zero Turn, καταργώντας τις αναστροφές και περιστρέφοντας πανεύκολα το όχημα στις 360 μοίρες.

Φυσικά, το μεγαλύτερο προσόν του e-Corner αφορά το παρκάρισμα. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να χωράει στη θέση στάθμευσης το Ioniq 5. Αν ο οδηγός βρει σημείο που μπαίνουν τα 4.636 χλστ. της αρίδας του, τότε απλά πηγαίνει παράλληλα με τη θέση, ενεργοποιεί το e-Corner, οι τέσσερις τροχοί γυρνούν κάθετα και το αυτοκίνητο «γλιστράει» στο χώρο, παρκάροντας με ασύγκριτη ευκολία.

Η Hyundai Mobis πειραματίζεται από το 2018 με τέτοια συστήματα, έχοντας παρουσιάσει ανάλογα πρωτότυπα. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, το e-Corner δεν έχει βρει το δρόμο προς την παραγωγή. Βάσει των όσων βλέπουμε στο πρωτότυπο Ioniq 5 πάντως, το σύστημα φαίνεται πανέτοιμο να μπει στα εξτρά του πολυβραβευμένου Hyundai.

Get it on Google Play Download on the App Store