Opel Cascada: To νέο γοητευτικό μεσαίο cabrio

Η νέα πρόταση της Opel στην κατηγορία των μεσαίων 4θέσιων κάμπριο αυτοκινήτου ακούει στο εύηχο όνομα «Cascada» και αναμένεται στην χώρα μας τον επόμενο μήνα. Το πρώτο στοιχείο που προσελκύει το ενδιαφέρον δεν είναι άλλο από την πολύ ελκυστική, κομψή και δυναμική σχεδίαση του αμαξώματός του είτε η οροφή είναι ανοιχτή είτε κλειστή.

«Ενισχύσαμε αισθητικά το αμάξωμα του Cascada ώστε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα cabrio» σχολιάζει ο Malcolm Ward, Επικεφαλής Σχεδιαστής της Opel. «Τα περισσότερα cabrio είναι ελκυστικά με την οροφή ανοιχτή, ωστόσο δείχνουν άκομψα με την οροφή κλειστή. Το Opel Cascada όμως, ακόμα και με την οροφή κλειστή, έχει το τέλειο, αεροδυναμικό προφίλ».

Διεκδικώντας μία θέση στην κορυφή της προϊοντικής γκάμας της Opel, το Cascada ξεχωρίζει όχι μόνο με κριτήριο τις διαστάσεις (μήκος: 4.696 χλστ.), αλλά και λόγω των προηγμένων τεχνολογιών, χαρακτηριστικών και εμφάνισης που διαθέτει.

Soft top οροφή που ανοίγει σε 17 δευτερόλεπτα

Στη δομή της οροφής του Opel Cascada χρησιμοποιούνται εξαρτήματα από μαγνήσιο για μείωση του βάρους, ενώ το πίσω κρύσταλλο σχεδόν δεν εξέχει από το ύφασμα, επιτυγχάνοντας ποιότητα κατασκευής εφάμιλλη με των πολυτελών roadster. Η άριστη ακουστική και θερμική του μόνωση οφείλεται σε ένα ειδικό στρώμα πολυεστερικού υφάσματος fleece μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής επένδυσης.

Ένας στάνταρ ηλεκτροϋδραυλικός μηχανισμός που ενεργοποιείται μέσω διακόπτη ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα ανοίγει την οροφή σε 17 δευτερόλεπτα ακόμα και εν κινήσει με ταχύτητα μέχρι 50 χλμ./ώρα. Έτσι το Cascada αποτελεί πρότυπο για τη λειτουργία της οροφής του. Τηλεχειριστήριο για το άνοιγμα και κλείσιμο της οροφής προσφέρεται στάνταρ με το κλειδί σε όλα τα μοντέλα Cascada. Στο λανσάρισμα διατίθενται τρεις χρωματικοί τόνοι για το soft top – Black, Malbec-Red και Sweet Mocca – που συνδυάζονται με δέκα διαφορετικές εξωτερικές αποχρώσεις, από τη σπορ Blue Buzz μέχρι την κομψή Phantom Grey και την πολυτελή Dark Mahagony.

Έμφαση στην στιβαρότητα του πλαισίου

Η ακαμψία του αμαξώματος είναι κρίσιμος παράγοντας για τα cabrio μοντέλα, καθώς επηρεάζει πολύ τη συμπεριφορά τους στο δρόμο, την ακρίβεια διεύθυνσης, την ακουστική, την ασφάλεια και την άνεση. Η υψηλή ακαμψία αμαξώματος μεταφέρει επίσης μία αίσθηση γνήσιας ποιότητας και στιβαρότητας. Το Opel Cascada καταφέρνει να εξισορροπεί τη αντοχή στη στρέψη και την κάμψη χάρη σε μία σειρά μέτρων όπως οι στιβαρές εγκάρσιες ατσάλινες μπάρες στο κάτω τμήμα του αμαξώματος και τα ενισχυμένα προφίλ των μαρσπιέ. Αυτή η ισχυρή δομή προσφέρει μία στιβαρή βάση για τη λειτουργία της ανάρτησης και συμβάλλει στη σημαντική μείωση θορύβων, κραδασμών και τριγμών. Συγκριτικά με το cabrio προηγούμενης γενιάς της Opel, το Astra TwinTop, το αμάξωμα του Cascada είναι κατά 41% πιο άκαμπτο στη στρέψη και κατά 27% πιο ανθεκτικό στην κάμψη. Αυτή η διάταξη δημιουργεί μία στιβαρή βάση για την ανάρτηση και συμβάλλει στη σημαντική μείωση θορύβων, κραδασμών και τριγμών.

Ο εμπρός άξονας του Cascada υιοθετεί την καλύτερη τεχνολογία πλαισίου της Opel (στάνταρ), με ανάρτηση HiPerStrut (High Performance Strut) που αρχικά εξελίχθηκε για το Insignia OPC. Το HiPerStrut διαχωρίζει τις λειτουργίες απόσβεσης και διεύθυνσης και παρέχει μέγιστη ελκτική πρόσφυση και ακρίβεια στο στρίψιμο, μειωμένες αντιδράσεις στο τιμόνι κατά την επιτάχυνση, αλλά και βελτιωμένη πρόσφυση σε όλες τις οδικές συνθήκες.

Το Opel Cascada φέρει κρεμαγιέρα με ηλεκτρική υποβοήθηση ανάλογη της ταχύτητας. Για μεγαλύτερη αμεσότητα και ακρίβεια του συστήματος διεύθυνσης, ο ηλεκτροκινητήρας τοποθετείται στην κρεμαγιέρα και όχι στη βάση της κολόνας του τιμονιού.

Το ολοκληρωμένο και πλήρως προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πλαισίου FlexRide με τρεις ρυθμίσεις (Standard, Tour και Sport) της Opel διατίθεται ασφαλώς με το Cascada. Αυτό αναβαθμίζει την οδηγική άνεση και οδική συμπεριφορά και την ασφάλεια καθώς προσαρμόζεται αυτόματα στις οδηγικές συνθήκες, το οδηγικό στυλ και τις προτιμήσεις του οδηγού. Το Opel Cascada εφοδιάζεται με ζάντες από 17” έως 20”.

Με νέο κινητήρα βενζίνης 1.6 SIDI Turbo ECOTEC

Μία ευρεία γκάμα κινητήρων προσφέρεται με το Opel Cascada cabrio. Ο βενζινοκινητήρας 1.4 Turbo ανοίγει τη γκάμα. Συνδυάζεται με μηχανικό 6-τάχυτο κιβώτιο και διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος 120 hp και 140 hp, και οι δύο αποδίδουν 220 Nm με λειτουργία overboost.

Στο λανσάρισμα, το αστέρι της γκάμας του Cascada είναι ο βενζινοκινητήρας 1.6 SIDI Turbo ECOTEC. Αυτή η μεσαία μονάδα άμεσου ψεκασμού ανήκει σε μία νέα γενιά κινητήρων που κάνει ντεμπούτο στο νέο cabrio της Opel, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μεσαία και συμπαγή μοντέλα. Ο 1.6 SIDI Turbo ECOTEC αποδίδει 170 hp, μεταξύ 4.250 και 6.000 rpm, και ροπή μέχρι 280 Nm με λειτουργία overboost. Συνεργάζεται με μηχανικό εξατάχυτο κιβώτιο σε συνδυασμό με σύστημα  Start/Stop ή με αυτόματο εξατάχυτο νέας γενιάς. Ο 1.6 SIDI Turbo ECOTEC πετυχαίνει πολύ καλή ισορροπία μεταξύ επιδόσεων με τελική ταχύτητα στα 222 χλμ./ώρα, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 9,6 δευτερόλεπτα, κατανάλωση 6,3 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 148 γρ./χλμ.

Από πλευράς πετρελαιοκινητήρων, ο νέος 2.0 CDTI BiTurbo με 195 hp και ροπή 400 Nm θα κάνει ντεμπούτο πριν το καλοκαίρι. Βασισμένος στην προηγμένη τεχνολογία σειριακού twin-turbo (διπλή υπερσυμπίεση) σε diesel κινητήρα, υπόσχεται τελική ταχύτητα 230 χλμ./ώρα, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 9,4 δευτερόλεπτα, κατανάλωση 5,2 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 138 γρ./χλμ.. Συνεργάζεται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο και σύστημα Start/Stop.

Εσωτερικό με χειροποίητες λεπτομέρειες

Η ανάγλυφη, σπορ σχεδίαση του cockpit του Cascada τονίζεται με ακριβείς, χειροποίητες λεπτομέρειες. Το ταμπλό σχήματος φτερού – με αυθεντική ραφή πάνω στις μαλακές, καμπύλες επιφάνειες με επένδυση Morrocana – «χάνεται» οπτικά στις πόρτες, πλαισιώνοντας δυναμικά τους εμπρός επιβάτες. Το σαλόνι αποτελείται από ποιοτικές ταπετσαρίες με κομψά, ανάγλυφα υφάσματα και δέρματα. Προηγμένα εργονομικά καθίσματα με πιστοποίηση AGR είναι επενδυμένα με ποιοτικά υφάσματα ή δύο ποιότητες δέρματος: η μαύρη διάτρητη ταπετσαρία δηλώνει ένα πιο σπορ στυλ, ενώ το μαλακό, πολυτελές δέρμα Nappa στη ζεστή απόχρωση του brandy, αποπνέει άνεση και πολυτέλεια. Θέρμανση διατίθεται για τα δύο εμπρός καθίσματα. Τα δερμάτινα καθίσματα περιλαμβάνουν σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού: τις ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες, φρέσκος αέρας περνά μέσα από το διάτρητο δέρμα αυξάνοντας τα επίπεδα άνεσης των εμπρός επιβατών.

Το  Cascada προσφέρει επίσης συστήματα μέχρι πρότινος προνόμιο των premium και πολυτελών cabrio: το δέσιμο των ζωνών ασφαλείας είναι άνετο χάρη στην ηλεκτρική προέκταση του ιμάντα μέσω τηλεσκοπικού βραχίονα,  ενώ ένα ηλεκτρικό σύστημα Easy Entry διευκολύνει την πρόσβαση στα πίσω καθίσματα και προσφέρει περισσότερο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών.

Το Opel Cascada είναι άνετο και πρακτικό για καθημερινή χρήση όλο το χρόνο, προσφέροντας άφθονους αποθηκευτικούς χώρους με χωρητικότητα πρωτοφανή για μοντέλο cabrio. Αρκετοί χρήσιμοι, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι πλαισιώνουν τον οδηγό: στην πόρτα, μέσα και κάτω από το ταμπλό και χάρη σε ένα στάνταρ ηλεκτρικό χειρόφρενο (στάνταρ στην έκδοση Cosmo), στην κεντρική κονσόλα – εκεί ακριβώς που είναι περισσότερο απαραίτητοι.

Η ελάχιστη χωρητικότητα φορτίου με την οροφή ανοιχτή είναι 280 λίτρα και φτάνει στα 380 λίτρα όταν το soft top κλείνει. Η τιμή αυτή κατατάσσει το Cascada μεταξύ των καλύτερων cabrio σε χώρο αποσκευών. Για μεγαλύτερη χωρητικότητα ή για μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους, το Opel Cascada χρησιμοποιεί το σύστημα FlexFold που φέρει ηλεκτρικό μηχανισμό απελευθέρωσης/αναδίπλωσης των διαιρούμενων πίσω καθισμάτων 50:50.  Η δυνατότητα αυτή, που δεν προσφέρεται σε μοντέλα με hard-top, επιτρέπει την αύξηση του χώρου αποσκευών στα 750 λίτρα και τη μεταφορά αντικειμένων μήκους μέχρι 1818 χιλιοστών.

Σαν ένα cabrio παντός καιρού και για όλες τις εποχές, το Opel Cascada είναι εξοπλισμένο για καθημερινή χρήση χωρίς περιορισμούς ακόμα και το χειμώνα. Πέρα από την άριστη θερμική μόνωση του soft top, προσφέρει επίσης θερμαινόμενο τιμόνι, καλοριφέρ στάθμευσης, συστήματα ταχείας θέρμανσης και άλλα που επιβεβαιώνουν την καθημερινή πρακτικότητα του αυτοκινήτου.

Εφοδιασμένο με πληθώρα συστημάτων ασφαλείας

Το Cascada συνδυάζει την οδηγική εμπειρία ενός cabrio με τις καλύτερες τεχνολογίες της Opel. Περιλαμβάνει το ευφυές σύστημα εμπρόσθιου φωτισμού AFL+ Adaptive Forward Lighting με δέκα αυτόματες λειτουργίες (το μέγιστο), τη δεύτερη γενιά εμπρός κάμερας Opel Eye με νέες, διευρυμένες λειτουργίες (αναβαθμισμένη Αναγνώριση Πινακίδων – Traffic Sign Recognition και Προειδοποίηση Απόκλισης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας – Lane Departure Warning, νέα Ένδειξη Απόστασης Από Προπορευόμενο Όχημα – Following Distance Indication και Προειδοποίηση Σύγκρουσης Εμπρός – Forward Collision Alert), νέα κάμερα οπισθοπορείας και Advanced Park Assist που διευκολύνει τους ελιγμούς παρκαρίσματος, μία Προειδοποίηση Πλαϊνού Τυφλού Σημείου – Side Blind Spot Alert βασισμένη σε αισθητήρα υπερήχων, εργονομικά εμπρός καθίσματα, θερμαινόμενο τιμόνι και Υποβοήθηση Εκκίνησης σε Ανηφόρα – Hill Start Assist.

Ο άκαμπτος κλωβός επιβατών του Cascada αποτελείται κυρίως από ατσάλι υψηλής αντοχής για ελάχιστη παραμόρφωση και μέγιστο χώρο επιβίωσης σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι πόρτες φέρουν διαγώνια τοποθετημένες δοκούς από ατσάλι υπερ-υψηλής αντοχής και ενισχύσεις στη μεσαία γραμμή. Οι κολόνες Α στο παρμπρίζ αποτελούνται από πρεσαριστό ενισχυμένο ατσάλι. Σε ενδεχόμενη ανατροπή, ανθεκτικές, ατσάλινες μπάρες πυροτεχνικής ενεργοποίησης εκτείνονται αυτόματα πίσω από τα πίσω καθίσματα. Οι ίδιες λειτουργούν και σε άλλες σοβαρές συγκρούσεις – όταν ενεργοποιούνται οι αερόσακοι – ώστε να προετοιμάσουν το αυτοκίνητο  για πιθανές δευτερεύουσες συγκρούσεις που καταλήγουν σε ανατροπή. Τα εμπρός καθίσματα φέρουν ενεργά προσκέφαλα δύο δρόμων και δύο προεντατήρες ζωνών ασφαλείας, ενώ ακόμα και τα δύο πίσω καθίσματα περιλαμβάνουν προεντατήρες.

Το Cascada που σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε στη Γερμανία, κατασκευάζεται στο προηγμένο εργοστάσιο παραγωγής της Opel στη Gliwice της Πολωνίας. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά          
Έκδοση 1.4 Turbo 1.4 Turbo 1.6 SIDI 2.0 CDTI 2.0 BiTurbo CDTI
Κυβισμός (κ.εκ.) 1.362 1.362 1.598 1.956 1.956
Ισχύς (ps/σ.α.λ.) 120/4.200   140/4.900   170/6.000   165/4.000   195/4.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 200/1.850    200/1.850    260/1.650    350/1.750    400/1.750
0-100 (χλμ./ώρα) 11,9 10,9 9,6 10,3 9,4
Τελ. ταχύτητα (χλμ./ώρα) 195 207 222 218 230
Κατανάλωση (λτ./100 χλμ.)   6,5 6,3 6,3 5,2 5,2
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 153 148 148 138 138
Βάρος (κιλά) 1.701 1.701 1.733 1.816 1.816
Get it on Google Play Download on the App Store