Σωστό ή λάθος το φρενάρισμα με τον κινητήρα;

Πολλά έχουμε ακούσει σχετικά με το φρενάρισμα ενός αυτοκινήτου με τον κινητήρα, για το αν είναι καλό ή όχι. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Δείτε ακόμη: Πατάμε το κουμπί όταν «δένουμε» το χειρόφρενο; (+video)

Όπως σε όλα, έτσι και στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία λέει πως είναι σωστό να φρενάρεις με τον κινητήρα (αφήνοντας δηλαδή σχέση στο κιβώτιο και απελευθερώνοντας το γκάζι). Η άλλη λέει πως δεν φρενάρουμε με τον κινητήρα γιατί προκαλούμε επιπλέον φθορά στον συμπλέκτη.

Η αλήθεια λοιπόν είναι πως φυσικά και είναι σωστό να φρενάρουμε χρησιμοποιώντας τον κινητήρα. Και αυτό γιατί αφήνοντας ταχύτητα στο κιβώτιο κατά το φρενάρισμα, το μοτέρ επιβραδύνει το αυτοκίνητο χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση στον συμπλέκτη, ενώ ταυτόχρονα διακόπτεται και η παροχή καυσίμου (στα σύγχρονα αυτοκίνητα) για όση ώρα το όχημα κινείται.

Δείτε ακόμη: Γιατί στο «κλικ» της αντλίας πρέπει να σταματάμε; (+video)

Έτσι και τα φρένα έχουν λιγότερο φορτίο όταν θα χρειαστεί να επιβραδύνετε, με αποτέλεσμα να φθαρούν πιο αργά από ότι αν φρενάρατε κατευθείαν. Κάτι που βοηθά πάρα πολύ σε μια κατηφορική διαδρομή, όπου τα φρένα επιβαρύνονται ιδιαίτερα και μπορεί ακόμη και να «ανάψουν».

Ακόμη πιο αποτελεσματικό φρενάρισμα με τον κινητήρα θα έχετε αν δοκιμάσετε να κατεβάσετε μία ταχύτητα. Να βάλετε δηλαδή από πέμπτη σχέση τέταρτη στο κιβώτιο ή από τέταρτη, τρίτη και να αφήσετε το μοτέρ να κάνει τα υπόλοιπα (ανάλογα πάντα τις συνθήκες κίνησης), μέχρι να πατήσετε το φρένο για πλήρη ακινητοποίηση.

Δείτε ακόμα: Γιατί δεν αφήνουμε το πόδι στον συμπλέκτη (+video)

Οπωσδήποτε όμως, πρέπει να προσέχουμε κατά το κατέβασμα των σχέσεων, καθώς μία λανθασμένη αλλαγή, για παράδειγμα από 5η σε 2η και με πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ, θα αναγκάσει το μοτέρ να περάσει τον κόφτη και πιθανώς να προκληθεί σημαντική ζημιά με υψηλό κόστος.

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να προσέχουμε στα αυτοκίνητα με αερόσακους;

Get it on Google Play Download on the App Store