Απαραίτητοι έλεγχοι του αυτοκινήτου πριν το ταξίδι

Πριν ξεκινήσετε για να ταξιδέψετε οδικώς, καλό είναι να έχουν γίνει οι βασικοί έλεγχοι και να υπάρχουν πάντα στο αυτοκίνητο τα απαραίτητα. Το καλοκαίρι ποτέ μη φύγετε για ταξίδι χωρίς να λειτουργεί το air condition του αυτοκινήτου, γιατί ο οδηγός και οι επιβάτες κουράζονται γρήγορα και η θερμοπληξία καραδοκεί. Το χειμώνα να ενημερώνεστε πάντα για τον καιρό στο οδικό δίκτυο που θα ταξιδέψετε, έτσι ώστε να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και αν οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ δυσμενείς μπορεί να χρειαστεί να ακυρωθεί το ταξίδι για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, πλέον και το καλοκαίρι υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, γι’αυτό δείτε τον καιρό πριν φύγετε. Φροντίστε ακόμα και για την σωστή φόρτωση του αυτοκινήτου.

Παρακάτω, σας δίνουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για ένα γρήγορο check up του οχήματός σας, το οποίο δεν θα σας πάρει πάνω από πέντε λεπτά.

Πιέσεις ελαστικών

Άκρως απαραίτητος είναι ο έλεγχος πίεσης των ελαστικών. Με δεδομένο ότι θα σταματήσετε σε κάποιο πρατήριο υγρών καυσίμων για ανεφοδιασμό, δείτε και τον αέρα στα ελαστικά αν είναι ο σωστός με βάση τις πιέσεις που αναγράφονται στο σχετικό ταμπελάκι του κατασκευαστή. Αν πάλι φορτώσετε αρκετά το αυτοκίνητο αυξήστε τις πιέσεις.

Στάθμη λαδιού

Μέσω του δείκτη ελέγξτε την στάθμη του λαδιού. Το ιδανικό είναι η σχετική ένδειξη να βρίσκεται στη θέση MAX και ποτέ πιο πάνω από αυτή. Αν βρίσκεται στη χαμηλότερη MIN, τότε είναι άκρως απαραίτητο να συμπληρώσετε λάδι, προκειμένου να μην καταπονηθεί ο κινητήρας ύστερα από ένα μακρινό και πολύωρο ταξίδι.

Έλεγχοι υγρών

Με τη βασική προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητο βρίσκεται σε επίπεδο οδόστρωμα (αυτό ισχύει και για τον έλεγχο του λαδιού) δείτε αν τα υγρά των φρένων, του ψυγείου και του υδραυλικού τιμονιού βρίσκονται στη θέση MAX. Διαφορετικά συμπληρώστε με τα κατάλληλα υγρά, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε ακόμα και από ένα πρατήριο υγρών καυσίμων. Μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε και το δοχείο των υαλοκαθαριστήρων με ειδικό καθαριστικό, γιατί τα έντομα από το παρμπρίζ δεν καθαρίζουν μόνο με νερό.

Δείτε πότε έγινε το τελευταίο service

Αν το αυτοκίνητο έχει φτάσει τα χιλιόμετρα που είναι να γίνει το service και έχετε σκοπό να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις, καλό είναι να κάνετε το service πριν ξεκινήσετε, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να «δουλέψει» καλύτερα. Εδώ να σημειώσουμε ότι στα αυτοκίνητα που ισχύει ακόμα η εργοστασιακή εγγύηση, υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί αν ξεπεραστεί κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο των χιλιομέτρων (ή το χρονικό) που είναι προγραμματισμένες οι εργασίες συντήρησης (ανατρέξτε στο βιβλίο service).

Ποτέ μην ξεχνάτε τα απαραίτητα!

Σε ένα μικρό βαλιτσάκι να έχετε πάντα μαζί σας τα απαραίτητα στο αυτοκίνητο, όπως φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο, πυροσβεστήρα και φωσφορίζων γιλέκο, αλλά και καλώδια ρεύματος, γάντια, φακό και υγρά μαντηλάκια που μπορούν να φανούν χρήσιμα σε μια απρόσμενη στιγμή.

Get it on Google Play Download on the App Store