Τι κάνει αυτή η ασφάλεια στις πίσω πόρτες;

Στις πίσω πόρτες των αυτοκινήτων, από τα πιο παλιά μοντέλα μέχρι τα καινούργια, υπάρχουν ασφάλειες για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Αυτές ονομάζονται παιδικές ασφάλειες και εμποδίζουν το άνοιγμα των θυρών από το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Έτσι αποτρέπεται μια τέτοια τυχαία κίνηση κυρίως από παιδιά, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τη βίαιη έξοδο από το όχημα, όταν αυτό βρίσκεται αν κινήσει.

Δείτε ακόμα: Ποιες κακές συνήθειες φθείρουν τα turbo;

Οι παιδικές ασφάλειες είναι τοποθετημένες πάντα στις δύο πίσω πόρτες ενός 5θυρου ή σεντάν οχήματος για παράδειγμα. Βρίσκονται στην πίσω εσωτερική πλευρά των θυρών, κοντά στο σημείο που είναι η εσοχή του μεντεσέ. Όταν η παιδική ασφάλεια είναι στη θέση κλειδώματος, η πίσω πόρτα δε θα ανοίξει αν τραβηχτεί το εσωτερικό χερούλι.

Δείτε ακόμα: Πως «μπουκώνει» γρήγορα ένας ντίζελ κινητήρας;

Για να κλειδώσετε την παιδική ασφάλεια αρκεί μία και μόνο απλή κίνηση. Εντοπίστε την ασφάλεια, βάλτε το κλειδί του αυτοκινήτου (ή ένα λεπτό κατσαβίδι εγκοπής) μέσα στην εσοχή και γυρίστε το στη θέση κλειδώματος. Σε κάποια αυτοκίνητα υπάρχει ένας διακόπτης τύπου «on-off», ενώ σε ελάχιστα το κλείδωμα των πίσω ασφαλειών γίνεται μέσω μπουτόν που βρίσκεται στην κονσόλα για τα ηλεκτρικά παράθυρα. Κάθε φορά που μετακινούνται παιδιά στο αυτοκίνητο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι παιδικές ασφάλειες θυρών.

Δείτε ακόμα: Γιατί πρέπει να αλλάζονται τα ελαστικά εμπρός – πίσω;

Προσοχή: Το κλείδωμα των θυρών από το διακόπτη του κεντρικού κλειδώματος δεν αποτρέπει το άνοιγμα των θυρών από μέσα, παρά μόνο το κλείδωμα της ασφάλειας για να μην ανοίξει η πόρτα από έξω.

Get it on Google Play Download on the App Store