Αυτό είναι το ταχύτερο VW Arteon στον κόσμο (+video)

To νέο VW Arteon παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα και η κορυφαία έκδοση R είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Προς το παρόν οι Γερμανοί μας δίνουν μόνο την απόδοση, που φτάνει τους 320 ίππους – λογικά από τον 2λιτρο TSI του νέου Golf R. Μέχρι πρότινος το κορυφαίο κουπέ σεντάν του Βόλφσμπουργκ ήταν το 2.0 TSI 280 PS R-Line, ενώ στη χώρα μας το 2.0 BiTDI των 240 ίππων και 500 Νm ροπής.

Και στις δυο περιπτώσεις η κίνηση μεταδίδεται στους τέσσερις τροχούς μέσω του συστήματος τετρακίνησης 4Motion και του 7τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη DSG. Το 2.0 TSI χρειάζεται 5,6 δλ. για να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα από στάση, το διτούρμπινο TDI 1 δευτερόλεπτο επιπλέον, ενώ η τελική ταχύτητα σε αμφότερα τα Arteon είναι 250 χλμ./ώρα.

Δείτε ακόμα: Audi RS 6 τρώει πολύ σκόνη από Porsche 911 Turbo S

Αριθμοί που δεν ικανοποιούσαν σε καμία περίπτωση τους μηχανικούς της VW Αυστραλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να μετατρέψουν το μεγαλομεσαίο κουπέ-σεντάν σε «τιμωρό» της πίστας. Το νέο τούρμπο, η πολλαπλή εισαγωγής, το φιλτροκούτι, ο επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου και η νέα εξάτμιση έχουν ανεβάσει την απόδοση του 2λιτρου TSI από τα 276, στα 485 άλογα και την ροπή στα 600 Nm (από 350)! Τα νούμερα αυτά καθιστούν το ART3On, όπως ονομάζεται το project, το ταχύτερο του είδους του. Χαρακτηριστικό είναι πως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 3,9 δλ. και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 290 χλμ./ώρα!

Δείτε επίσης: 347 χλμ./ώρα με VW Golf R 740 ίππων! (+video)

Το εντυπωσιακό είναι πως το ART3on δεν εξελίχθηκε με τους αγώνες dragster κατά νου, αλλά τα time attacks. Τους αγώνες χρονομέτρησης, δηλαδή. Για να μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στον ανταγωνισμό, η ανάρτηση έχει αντικατασταθεί με πλήρες αγωνιστικό σετ της Bilstein, τα ελαστικά με ημισλικ Pirelli P-Zero Trofeo και τα φρένα με τους δίσκους και τις δαγκάνες της APR. Οι μετατροπές δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο την καμπίνα των επιβατών, από την οποία απουσιάζουν τα πάντα προκειμένου να πάρουν θέση ο κλωβός ασφαλείας και τα αγωνιστικά μπάκετ καθίσματα.

Get it on Google Play Download on the App Store