Τελειώνει το diesel στην Ευρώπη

Η ζήτηση για diesel αυτοκίνητα στην Ευρώπη αναμένεται να πέσει στο 30% όλων των πωλήσεων μέχρι το 2020, από το 50% στο οποίο βρίσκεται σήμερα, σύμφωνα με αναλυτές κορυφαίων εταιρειών όπως η JP Morgan, για λόγους που έχουν να κάνουν με τους αυξημένους ρύπους του καυσίμου και ιδίως των οξειδίων του αζώτου (NOx).

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα της Automotive News Europe και του Reuters, η δημοτικότητα του diesel στην Ευρώπη έχει υποχωρήσει αισθητά ύστερα από το Σκάνδαλο με τους ρύπους των diesel μοντέλων της VW το 2015, που άλλαξε τα όσα πιστεύαμε για το diesel και ανέδειξε το ζήτημα με τις υψηλές εκπομπές ρύπων NOx του καυσίμου.

Η αναμενόμενη πτώση των πωλήσεων του diesel στην Ευρώπη θα έρθει ως συνέπεια των νέων, πιο αυστηρών κανονισμών για τους ρύπους τη Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μόλις της προηγούμενη εβδομάδα ψήφισε έναν νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι μετρήσεις κατανάλωσης και ρύπων των νέων αυτοκινήτων θα γίνονται αποκλειστικά σε δικά της κέντρα μετρήσεων και θα ανακοινώνονται στη συνέχεια για να αποφευχθεί η περίπτωση «απάτης» σαν αυτή με το Σκάνδαλο VW.

Παράλληλα, πολύ σημαντικό ρόλο στην πτώση των πωλήσεων του diesel στην Ευρώπη θα παίξουν και οι απαγορεύσεις και τα πρόστιμα από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου για την κυκλοφορία diesel στο κέντρο τους, όπως το Μόναχο, το Παρίσι, το Λονδίνο και ακόμη και η Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μιλώντας στο πλαίσιο της ψήφισης της νέας νομοθεσίας για τα diesel στο Ευρωκοινοβούλιο, η κα. Elzbieta Bienkowska, Επίτροπος για την Βιομηχανία στην Ε.Ε., δήλωσε ότι οι diesel κινητήρες θα εξαφανιστούν στο μέλλον, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένουμε…

Διαβάστε ακόμα: 

Χαράτσι στα diesel σε 35 πόλεις της Αγγλίας 

Το Όσλο απαγορεύει από σήμερα το ντίζελ!

Υπέγραψε το τέλος των ντίζελ ο Καμίνης

 

 

Get it on Google Play Download on the App Store