Καλάβρυτα: Ένας τόπος πλούσιος σε αξιοθέατα

Αν για τους περισσότερους τα Καλάβρυτα είναι απλώς μια στάση πριν το χιονοδρομικό κέντρο, η αλήθεια είναι πως… μάλλον δεν ξέρουν πώς να εκμεταλλευτούν σωστά την εκδρομή σε έναν τόσο γεμάτο φυσικούς και ιστορικούς πειρασμούς τόπο.

Δείτε ακόμη: Διαγωνισμός με δώρο 2 τριήμερα στα Καλάβρυτα!

Αρχικά και μόνο η βόλτα με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο Διακοφτού – Καλαβρύτων αρκεί για να μαγέψει και τους πιο «ψαγμένους». Τα 70 περίπου λεπτά που θα περάσεις μέσα σε αυτό το σύγχρονο και πεντακάθαρο τρένο που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη σου. Οι μικροί και μεγάλοι καταρράκτες που σχηματίζει κατά τόπους ο ποταμός, η θέση «Δικαστήρια» που πήρε το όνομά της από τη μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου οι σταλακτίτες δημιουργούν μια εικόνα που μοιάζει με αίθουσα δικαστηρίου, αλλά και τα καταπράσινα τοπία του Χελμού θα σε κρατήσουν στα παράθυρα με μάτια ορθάνοιχτα για να μη χάσεις ούτε στιγμή!

Που θα φάτε στα Καλάβρυτα:

Στις πλαγιές του Χελμού, επίσης, μπορείς να κάνεις αλεξίπτωτο πλαγιάς (παρά πέντε) ανεβαίνοντας στο χιονοδρομικό κέντρο όπου και πραγματοποιούνται οι απογειώσεις, αλλά και πεζοπορία ή ορειβασία, για να ανακαλύψεις σπιθαμή προς σπιθαμή την ανεξάντλητη φυσική ομορφιά του βουνού της Πελοποννήσου. Για όσους αρέσκονται στο υγρό στοιχείο, με τον Λάδωνα (παραπόταμος του Αλφειού) να χαρίζει τα άγρια νερά του στους συνεχώς αυξανόμενους φίλους του ράφτινγκ.

Δείτε ακόμη: Ιωάννινα: Εκδρομή γεμάτη γεύσεις και εικόνες

Εκτός, όμως, από την ποικιλία υπαίθριων δραστηριοτήτων, η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα έχει να επιδείξει πολλά ακόμα φυσικά και ιστορικά τοπόσημα. Το Σπήλαιο των λιμνών είναι ένα από αυτά, με τις 13 ολόκληρες αλλεπάλληλες και κλιμακωτές λίμνες πού εκτείνονται σε 3 ορόφους να αποτελούν μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως. Στο χωριό Πλανητέρο με το μοναδικό δάσος με τους πλάτανους και το ποτάμι, το τοπίο είναι μαγευτικό.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται η Μονή της Αγίας Λαύρας. Σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε το 10ο αιώνα και συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Επισκεφτείτε το επιβλητικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο της Ελλάδας.

Για το τέλος αφήνουμε μια ματιά στην τραγική ιστορία του τόπου, με τον Ιερό Τόπο Θυσίας στο λόφο του Καππή και τη Μονή Αγίας Λαύρας να προκαλούν ρίγος στον κάθε επισκέπτη. Ένα επιμνημόσυνο σημείο για τα 500 περίπου άτομα που εκτέλεσαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και το μοναστήρι που πυρπόλησαν την επόμενη μέρα, γνωστό ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, υπάρχουν ακόμα για να μας μαθαίνουν να θυμόμαστε το παρελθόν και να εκτιμάμε το παρόν.

Που θα μείνετε στα Καλάβρυτα:

Ταξίδι με το αυτοκίνητο:

Τα Καλάβρυτα απέχουν από την Αθήνα 190 χιλιόμετρα, ο χρόνος οδήγησης είναι περίπου δυόμιση ώρες και το κόστος διοδίων με το αυτοκίνητο είναι 8,6 ευρώ. Από τη Θεσσαλονίκη τα Καλάβρυτα απέχουν 530 χιλιόμετρα (μέσω Ιωαννίνων – Πάτρας), ο χρόνος οδήγησης είναι 5 ώρες και 10 λεπτά και τα διόδια κοστίζουν 38,6 ευρώ.

Δείτε ακόμη: Διαγωνισμός με δώρο 2 τριήμερα στα Καλάβρυτα!

Χάρτης:

Get it on Google Play Download on the App Store