Μονεμβασιά: Στα κουμάντα του Μεσαίωνα

Αν έχεις φτιάξει στο μυαλό σου την τέλεια για τα γούστα σου εκδρομή και έχεις επιλέξει για προορισμό τη Μονεμβασιά, κράτα τις προσδοκίες σου για κάποια άλλη περίσταση. Η Μονεμβασιά θα σου υποδείξει πώς θα περάσεις το χρόνο σου. Εσύ οφείλεις απλώς να την υπακούσεις.

Δείτε ακόμη: Καστοριά: Η νηνεμία μιας λίμνης σε καθηλώνει

Γιατί ό,τι πρόγραμμα κι αν έχεις βγάλει, όσα σημεία κι αν έχεις σκοπό να δεις, όσες δραστηριότητες κι αν έχεις επιλέξει να κάνεις, ο χρόνος που θα αφιερώσεις μόνο και μόνο για να περπατήσεις στα σοκάκια της και να αναπνεύσεις λίγο από το πέλαγός της θα σου ανατρέψει κάθε σχεδιασμό.

Ο μεσαίωνας κάνει κουμάντο εδώ και δεν αφήνει περιθώρια επιλογής. Άπαξ και περάσεις την καστρόπορτα της Άνω Πόλης έχεις ήδη αφεθεί στα χέρια του. Προπύργια και τείχη, πολεμίστρες και προμαχώνες, βυζαντινά σύμβολα και ενετικά οικόσημα γεμίζουν τα μάτια σου με εικόνες που σε κρατούν αιχμάλωτο στην αλλοτινή ομορφιά τους. Σκαρφαλώνεις τα σκαλοπάτια χαμένος μέσα στην ιστορία αποζητώντας λίγο ακόμα δέος. Κι όταν τελικά γυρίσεις την πλάτη, το Μυρτώο στέκεται εκεί για να σε πλημμυρίσει με μπλε.

Κατηφορίζοντας προς τα στενά της Κάτω Πόλης, όλοι θα σε παραπέμψουν στο βυζαντινό καλντερίμι που οδηγεί στη κεντρική πλατεία με το παλιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Τα πόδια σου θα πάνε μόνα τους προς το εσωτερικό του ναού για να σου δώσουν την ευκαιρία να θαυμάσεις την εικόνα της Σταύρωσης που θεωρείται από τις ομορφότερες της λεγομένης Παλαιολόγειας Αναγέννησης (14ος αιώνας).

Δείτε ακόμη: Καλάβρυτα δεν είναι μόνο το Χιονοδρομικό!

Συνεχίζεις την περατζάδα στα καλντερίμια. Από το «Κανόνι» φτάνεις στα θαλάσσια τείχη κι από ‘κει στο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιάννης Ρίτσος. «Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη», έγραψε ο ποιητής. Ακούς τα λόγια αυτά να ηχούν μέσα στο κεφάλι σου κι εύχεσαι να μπορούσες κι εσύ να αποτυπώσεις με τόση μαεστρία την απόκοσμη ομορφιά που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου. Το σώμα της στεριάς που εισβάλει στη θάλασσα τιθασεύει απότομα το μυαλό σου. Τελικά δεν έκανες τίποτα από αυτά που είχες σχεδιάσει. Αλλά, τελικά, άξιζε τον κόπο…

Ταξίδι με το αυτοκίνητο:

Η Μονεμβασιά απέχει από την Αθήνα 320 χιλιόμετρα, ο χρόνος οδήγησης είναι 3 ώρες και 30 λεπτά και το κόστος διοδίων με το αυτοκίνητο είναι 8,85 ευρώ.

Πατήστε εδώ για να υπολογίσετε το κόστος σε καύσιμα.

Πηγή φωτογραφιών: monemvasia.gr

Χάρτης

Get it on Google Play Download on the App Store