Τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα του 2018

Κάθε χρόνο ο Euro NCAP δημοσιεύει τη λίστα με τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα ανά κατηγορία, όπως αυτά κατατάχθηκαν με βάση τα αποτελέσματα στις δοκιμές πρόσκρουσης που διενήργησε ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός φορέας. Προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση και παρερμηνείες, τα βραβεία απονέμονται ξεχωριστά σε κάθε κατηγορία και αφορούν νέα μοντέλα που παρουσιάζονται ή ανανεώνονται στο εκάστοτε ημερολογιακό έτος.

Δείτε ακόμα: Euro NCAP: Ποια αυτόνομη οδήγηση; Απαραίτητος ο οδηγός (+videos)

Για τον προσδιορισμό του «Best in Class» αθροίζεται ο μέσος όρος των βαθμολογιών στους επιμέρους τομείς αξιολόγησης. Δηλαδή τα ποσοστά προστασίας ενηλίκων, παιδιών, πεζών, αλλά και τα επικουρικά συστήματα. Σύμφωνα με αυτές τις προϋποθέσεις, λοιπόν, έχουμε τους αντίστοιχους νικητές:

Μικρά οικογενειακά – Mercedes A-Class

To γερμανικό χάτσμπακ σημείωσε 96% στην προστασία ενηλίκων, 91% σε αυτή των παιδιών, 92% για τους πεζούς και 75% στα επικουρικά συστήματα. Φυσικά απέσπασε την μέγιστη βαθμολογία των 5 αστέρων, όπως και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της λίστας.

Μεγάλα οικογενειακά – Lexus ES

To μεγαλομεσαίο σεντάν της Lexus πήρε 91% στηn προστασία ενηλίκων επιβατών, 87% στηn προστασία παιδιών, 90% στoυς πεζούς και 77% στα συστήματα ασφαλείας.

Μεγάλα εκτός δρόμου – Hyundai NEXO

Εδώ η κατηγοριοποίηση είναι λίγο αόριστη, καθώς βάσει διαστάσεων το SUV που κινείται με κυψέλες καυσίμου τοποθετείται στα «κυβικά» του Tuscon – δηλαδή μεσαίο. Όπως και να ‘χει, το NEXO απέσπασε 94% στην προστασία ενηλίκων, 87% σε αυτή των παιδιών, 67% στην προστασία πεζών (το χαμηλότερο ποσοστό από όλους τους νικητές) και 80% στα συστήματα ασφαλείας (και το υψηλότερο).

Διαβάστε επίσης: Το Fiat Panda πήρε 0 αστέρια στο Euro NCAP

Υβριδικά και ηλεκτρικά – Lexus ES

Οι επιδόσεις του ιαπωνικού μοντέλου εκτός από την κορυφή στα μεγάλα οικογενειακά, του χάρισαν το αντίστοιχο πόστο και στην κοινή κατηγορία υβριδικών-ηλεκτρικών.

Πρώτος γενικής – Mercedes A-Class

Αν και όπως είπαμε – και υπογραμμίζει ο ίδιος ο Euro NCAP – τα αυτοκίνητα βαθμολογούνται με κριτήρια διαστάσεων και εμπορικής τοποθέτησης, τα ποσοστά προστασίας μπορούν να αναγάγουν έναν νικητή στην γενική κατάταξη. Βάσει αυτών, η A-Class είναι το ασφαλέστερο αυτοκίνητο του 2018 καθώς «σκόραρε» πάνω από 90% σε 3 από τους 4 τομείς αξιολόγησης, ενώ το 96% που σημείωσε στην προστασία ενηλίκων είναι από τα μεγαλύτερα νούμερα που έχουν καταγραφεί στην βάση δεδομένων του Euro NCAP.

Ακολουθεί η αναλυτική κατάταξη των μοντέλων που δοκιμάστηκαν φέτος στις δοκιμές πρόσκρουσης

Get it on Google Play Download on the App Store