Νέο Audi A3 g-tron με φυσικό αέριο

Η Audi παρουσίασε την νέα εκδοχή του A3 Sportback με φυσικό αέριο, στην οποία πλέον ενσωματώνεται μια επιπλέον δεξαμενή που αυξάνει την δυνατότητα κίνησης χωρίς την χρήση βενζίνη.

Οι μηχανικοί στο Ίνγκολσταντ προέβησαν σε μετατροπές στην κυλινδροκεφαλή, τον υπερσυμπιεστή, το σύστημα ψεκασμού και τον καταλύτη του 1.5 TFSI των 130 ίππων, ώστε να μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ βενζίνης και CNG απροβλημάτιστα. Ο υπερτροφοδοτούμενος 4κύλινδρος συνδυάζεται αποκλειστικά με το 7αρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη S-Tronic και συγκριτικά με τo αμιγώς βενζινοκίνητο A3, το g-tron εκπέμπει 25% λιγότερο CO2 και διατηρεί εξόχως χαμηλά τις εκπομπές μικροσωματιδίων. Κύριες υπεύθυνοι για αυτό είναι οι 3 δεξαμενές φυσικού αερίου, με μια μικρότερη 4 κιλών να προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες των 14 (από 7 η καθεμιά) και να ανεβάζει την συνολική χωρητικότητα στα 18 κιλά. Προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη χωροταξία, το ντεπόζιτο της βενζίνης μίκρυνε ελαφρώς, δίχως ωστόσο να επηρεάσει την αυτονομία. Η Audi υποστηρίζει πως με την νέα διάταξη, το φυσικό αέριο μπορεί να κινήσει το μικρομεσαίο της χάτσμπακ έως 400 χιλιόμετρα στον κύκλο WLTP, μια από τις μεγαλύτερες τιμές που συναντάμε σε μοντέλο εξοπλισμένο με CNG.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή VW Polo 1.0 TGI 90 PS

Το πλαστικό, ενισχυμένο με πολυμερές GFRP που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των δεξαμενών, ζυγίζει 66% λιγότερο από τις συμβατικές ατσάλινες και διαθέτει περισσότερη αντοχή στην πίεση. Η Audi υποβάλλει σε αλλεπάλληλα stress test την κάθε δεξαμενή, με πιέσεις που φτάνουν τα 580 bar – 470 παραπάνω από το όριο αντοχής που ορίζει ο νόμος. Επιπλέον το ίδιο το υλικό λειτουργεί ως δείκτης ζημιάς, καθώς σε περίπτωση που αστοχήσει ή «τσαλακωθεί» παίρνει λευκή απόχρωση (από ασημί) και προειδοποιεί για ενδεχόμενη δυσλειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Με 14 ευρώ διανύσαμε 433 χλμ. με 4 αυτοκίνητα!

Η Audi ανακοινώνει κατανάλωση 3,5 κιλών/100 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι με την σημερινή τιμή του φυσικού αερίου (0,889 ευρώ/κιλό) αντιστοιχεί σε 3,1 ευρώ/100 χλμ. Στην Γερμανία το A3 g-tron θα ξεκινά από τις 30.600 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store