Κινέζικο SUV-«διαστημόπλοιο» με επιρροές από Star Wars

Μπορεί πριν λίγα χρόνια τα κινέζικα αυτοκίνητα να προκαλούσαν κύματα γέλιου, όμως σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Πλέον οι Κινέζοι σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ηλεκτρικά supercars που καταρρίπτουν ρεκόρ στο Nurburgring, διατηρούν συνεργασίες με κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η VW, ενώ έχουν φτάσει στο σημείο να υποστηρίζουν πως τα εσωτερικά των αυτοκινήτων τους έχουν επιρροές από τα διαστημόπλοια που συναντάμε στις ταινίες Star Wars!

Δείτε ακόμα: Κινέζικη Lamborghini Urus με 15.000€

Τουλάχιστον αυτοί είναι οι ισχυρισμοί της Geely για το νέο της Bin Yue, το πρώτο compact crossover του κινεζικού κολοσσού. Αν το όνομα της εταιρίας δεν σας λέει κάτι, αρκεί να αναφέρουμε πως πρόκειται για τους ανθρώπους που διέσωσαν οικονομικά την Volvo και συνεισέφεραν τα μέγιστα στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των μοντέλων που σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων για τους Σουηδούς. Kατά συνέπεια δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Bin Yue μοιράζεται πολλά μηχανικά μέρη με το XC40. Ο 1.500αρης τρικύλινδρος των 156 ίππων στο XC40 T3 εδώ αποδίδει 20 ίππους παραπάνω, ενώ συνδυάζεται με 7αρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη αντί για το 8αρι αυτόματο του σουηδικού crossover. Ντίζελ επιλογή δεν υπάρχει, καθότι εντελώς αντιδημοφιλή στην Κίνα, οπότε το καθήκον της οικονομίας αναλαμβάνει ένας επίσης 3κυλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1 λίτρου, με απόδοση 134 ίππων και μέση κατανάλωση 5,3 λίτρων/100 χλμ. Το 1.5 καταναλώνει μεν παραπάνω (6,1 λίτρα/100 χλμ.) όμως «ξεχρεώνει» με την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα, που κυμαίνεται στα 7,9 δλ.

Αναφορικά με τον συσχετισμό με τον Πόλεμο των Άστρων τώρα, οι σχεδιαστές του Bin Yue (όνομα που όντως θυμίζει κράμα Τζεντάι με μοναχό Σαολίν) υποστηρίζουν πως το εσωτερικό του νέου τους μοντέλου αντλεί έμπνευση από τα διαστημόπλοια που εμφανίζονται στις ταινίες του πασίγνωστου franchise. Ομοιότητα μεταξύ της κεντρικής κονσόλας του Bin Yue και του Millenium Falcon δεν εντοπίσαμε, όμως ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, η οθόνη αφής των 10,25 ιντσών, το φορητό WiFi και οι φωνητικές εντολές δεν λείπουν.

Διαβάστε επίσης: Ιδού γιατί τα ηλεκτρονικά είναι φίλοι μας (+video)

Όπως δεν λείπει η δυνατότητα αυτόνομης κίνησης, με το αυτοκίνητο να μπορεί να κινηθεί σε ταχύτητες μέχρι 150 χλμ./ώρα έχοντας την δυνατότητα να προσαρμόζει την ταχύτητα αναλόγως κυκλοφοριακών συνθηκών και να αλλάζει λωρίδες μόνο του.

Get it on Google Play Download on the App Store