Έβαψαν μπλε δρόμους στο Κατάρ. Δείτε γιατί.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού η μαύρη άσφαλτος καίει στην κυριολεξία και ακτινοβολεί ζέστη. Σκεφτείτε λοιπόν τι γίνεται στο Κατάρ, ειδικά τους θερινούς μήνες.

Δείτε ακόμη: Κόντρα εκκίνησης σε διάβαση τρένου! (+video)

Η Αρχή Δημοσίων Έργων «Ashghal» του Κατάρ ολοκλήρωσε την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου οδοστρωσίας με ένα υλικό που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ηλιακή ακτινοβολία. Το νέο αυτό υλικό στρώθηκε σε τμήματα δρόμου μέχρι 200 ​​μέτρα μπροστά από το Πολιτιστικό Χωριό Katara, στην πόλη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.

Η μελέτη του πιλοτικού έργου θα διαρκέσει 18 μήνες και στόχος είναι να διαπιστωθεί μέσω ειδικών συσκευών και αισθητήρων κατά πόσο το νέο αυτό μπλε υλικό θα μειώσει τη θερμοκρασία της ασφάλτου (υπολογίζεται μεταξύ 15-20 βαθμών Κελσίου) και να γίνει σύγκριση με την συμβατική.

Δείτε ακόμη: Τα 10 χειρότερα αυτοκίνητα όλων των εποχών

Σε αντίθεση με τη συμβατική άσφαλτο, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας απορροφώντας μέχρι και το 80 έως 95% του ηλιακού φωτός, η «δροσερή» αυτή κάλυψη αντικατοπτρίζει τις υπεριώδεις ακτίνες και απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία σε μικρότερο βαθμό, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση στη συνολική μείωση της θερμοκρασίας των περιοχών που καλύπτονται από τη συμβατική άσφαλτο.

Το ψυχρό υλικό επίστρωσης μπορεί να κατασκευαστεί από παραδοσιακά υλικά επίστρωσης, όπως το σκυρόδεμα. Η νέα επίστρωση της στρώσης ασφάλτου του σκυροδέματος, που αντανακλά το 50% περίπου του ηλιακού φωτός, αποτελείται από τέσσερα στρώματα του πρωτογενούς στρώματος, ακολουθούμενα από τρία διαδοχικά στρώματα που μειώνουν τη θερμότητα που απορροφάται από την ηλιακή ακτινοβολία. Παράλληλα, η θέα της μπλε ασφάλτου είναι εντυπωσιακή και μοιάζει με το χρώμα της θάλασσας.

Δείτε ακόμη: Τι απεικονίζει το σήμα της BMW;

Get it on Google Play Download on the App Store