Η Ford φέρνει τον χειμώνα με ένα κουμπί… (+video)

Κάθε εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να έχει ένα κλιματολογικό εργαστήριο κορυφαίων επιδόσεων και να κάνει σε αυτό τους απαραίτητους ελέγχους ανθεκτικότητας και αξιοπιστίας των αυτοκινήτων της, ανεξαρτήτως… καιρού. Έτσι και η Ford απέκτησε ένα νέο κλιματολογικό εργαστήριο κορυφαίων χαρακτηριστικών, το οποίο μπορεί να προσημειώσει καύσωνα στο καταχείμωνο ή χιονοθύελλα καλοκαιριάτικα.

Δείτε ακόμη: H Alfa Romeo «σκοτώνει» την αυτόνομη οδήγηση (+video)

Όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια «ο αέρας είναι καυτός όπως στην έρημο, ενώ λίγο μέτρα πιο πέρα είναι τόσο παγωμένος που μπορείς να φτιάξεις χιονάνθρωπο. Στη διπλανή αίθουσα πνέει τυφώνας κατηγορίας 5. Καλωσορίσατε στο «Κλιματικό Εργαστήριο» της Ford».

Το νέο, προηγμένο Κέντρο Κλιματικών Δοκιμών της Ford συγκεντρώνει όλους τους καιρούς κάτω από μία στέγη, επιτρέποντας στους μηχανικούς να δοκιμάζουν όλα τα μοντέλα της είτε πρόκειται για ένα μικρό Ford KA+ είτε για το ελαφρύ επαγγελματικό Ford Transit 2Τ. Υψόμετρα μεγαλύτερα και από του Mont Blanc, της ψηλότερης κορυφής των Άλπεων, ταχύτητες οχήματος και ανέμου έως 250 χλμ./ώρα, χιόνι, λιακάδα και βροχή είναι από τις συνθήκες που επιτυγχάνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Στο πλαίσιο μιας επένδυσης 70 εκατομμυρίων ευρώ, το κέντρο δοκιμών προσφέρει την πρώτη αεροδυναμική σήραγγα για αυτοκίνητα που μπορεί να προσομοιώσει υψόμετρο 5.200 μέτρων, ίδιο με του North Base Camp του Έβερεστ και το πρώτο, που μπορεί να προσομοιώνει μία τέτοια γκάμα συνθηκών κάτω από μία στέγη. Η εγκατάσταση μπορεί επίσης να ψύξει δύο αίθουσες μέχρι τους – 40o C και να τις θερμάνει μέχρι τους 55o C, αλλά και να δημιουργήσει 95% υγρασία. Οι ακραίες θερμοκρασίες κάνουν την εγκατάσταση της Ford στο John Andrews Product Development Centre στην Κολωνία (Γερμανία), το θερμότερο, ψυχρότερο και πιο υγρό μέρος στην Ευρώπη που φιλοξενεί και το μεγαλύτερο υψόμετρο στη Δυτική Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο Michael Steup, project manager, κλιματολογικού κέντρου της Ford Ευρώπης «μπορούμε να δούμε πώς λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες σε Αρκτικές θερμοκρασίες, πώς η απόδοση του κινητήρα μεταβάλλεται σε ακραίες συνθήκες καύσωνα και ψύχους, ακόμα και πόσο χιόνι πέφτει στο κεφάλι του οδηγού όταν ανοίγει την πόρτα. Είναι το όνειρο κάθε μηχανικού»

Διαβάστε επίσης: Η Toyota ετοιμάζεται για μάχη ζωής ή θανάτου

Το επαναστατικό κέντρο δοκιμών έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις δοκιμών που περιλαμβάνουν την πίστα Lommel Proving Ground, της Ford στο Βέλγιο, όπου τα αυτοκίνητα δοκιμάζονται για τη συμπεριφορά τους περνώντας από λακκούβες, σε συνθήκες πλευρικών ανέμων και σε μπάνιο αλμυρού νερού και λάσπης.

Get it on Google Play Download on the App Store