Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την «αυτόνομη οδήγηση» (+video)

Οι λέξεις «αυτόνομη οδήγηση» αποτελούν εδώ και χρόνια μέρος του αυτοκινητικού λεξικού και μάλιστα κάποιοι από εμάς τυγχάνει να έχουμε μία μικρή εμπειρία από το τι σημαίνουν. Όλα ξεκίνησαν λίγα χρόνια πριν με το cruise control το οποίο μπορούσε να διατηρήσει σταθερή την ταχύτητα του αυτοκινήτου και μετά αυτό εξελίχθηκε και έγινε προσαρμοζόμενο (παρακολουθούσε την κίνηση εμπρός και μετέβαλλε την ταχύτητα φρενάροντας το αυτοκίνητο). Στη συνέχει ήρθε το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και το σύστημα αποφυγής ακούσιας αλλαγής λωρίδας.

Δείτε ακόμη: Έρχεται η ανίχνευση αλκοόλ στον οδηγό, σε όλα τα αυτοκίνητα

Τα παραπάνω συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης θεωρούνται προάγγελος της αυτόνομης οδήγησης η οποία σιγά σιγά μας χτυπά την πόρτα. Ήδη υπάρχουν αυτοκίνητα με προηγμένα χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης, ενώ και εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε ελληνικό δρόμο το σύστημα της Mercedes E-Class, το οποίο της επιτρέπει να αλλάζει μέχρι και λωρίδα, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Διαβάστε επίσης: Νέα, «έξυπνη» ανάρτηση αλλάζει όσα ξέραμα (+video)

Σήμερα, η αυτόνομη οδήγηση είναι επιπέδου 3, ενώ έως το 2021 θα έχουμε φτάσει στα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 4. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εταιρειών, το 2025 με 2030 τα αυτοκίνητα θα είναι αυτόνομης τεχνολογίας επιπέδου 5. Δείτε όμως πιο κάτω αναλυτικά στο video που ετοίμασε η BMW τι ακριβώς είναι η αυτόνομη οδήγηση ανά επίπεδο, τι περιλαμβάνει, πόση ελευθερία δίνει στον οδηγό και πως λειτουργεί.

 

Get it on Google Play Download on the App Store