Πως η νέα Porsche 911 είναι «βράχος» στην βροχή (+video)

H τελευταία γενιά της Porsche 911 είναι αδιαμφισβήτητα η πιο προηγμένη τεχνολογικά όλων. Επίσης, είναι αυτή που πλησιάζει περισσότερο από ποτέ τα επίπεδα των supercars από πλευράς επιδόσεων. Χαρακτηριστικά τα 3,4 δλ. που χρειάζεται η Carrera 4S με το Sport Chrono Package για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα, αλλά και η άνεση με την οποία πια ξεπερνάει τα 300 χλμ./ώρα τελικής (306 η 4S, ακόμα υψηλότερα στα 308 η δικίνητη S). Το σημαντικότερο στοιχείο της, ωστόσο, είναι άλλο.

Δείτε ακόμα: Porsche 911 GT2 RS MR: Tο ταχύτερο πολιτικό αυτοκίνητο (+video)

Μια χρόνια «ασθένεια» που ταλαιπωρεί την 911 αφορά στην υδρολίσθηση και την απότομη απώλεια πρόσφυσης στο πίσω μέρος που προκαλεί. Η μηχανική διάταξη του πιο εμβληματικού sportscar στην αυτοκίνηση, ενέτεινε αυτό το φαινόμενο. Η τοποθέτηση του κινητήρα πίσω φορτίζει τον αντίστοιχο άξονα, με τους εμπρός τροχούς να έχουν πολύ λιγότερη πίεση επαφής με το οδόστρωμα. Σε βρεγμένο οδόστρωμα, ειδικά με παλαιότερες γενιές, ο οδηγός υπήρχε περίπτωση να στρίβει το τιμόνι και το αυτοκίνητο απλά να πηγαίνει ευθεία. Η ουρά με την σειρά της, όταν έχανε την παραπανίσια -σε σχέση με τον κατευθυντήριο άξονα- πρόσφυση το έκανε απότομα, με τις 911 να γίνονται διαβόητες για το εξόχως απαιτητικό και ιδιαίτερο στυλ οδήγησης που απαιτούσαν για να πάνε γρήγορα.

Η συνεχής μηχανολογική εξέλιξη και η πρόοδος των ηλεκτρονικών, βέβαια, περιόρισε σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο. Ωστόσο τώρα το Τσουφενχάουζεν υποστηρίζει περήφανα πως το περιόρισε στον ελάχιστο βαθμό, χάρις στην καινοτομία του Wet Mode. Η βασική αρχή της λειτουργίας αυτής, αναλύει δεδομένα που λαμβάνει από τους αισθητήρες στο εσωτερικό των θόλων, οι οποίοι ανιχνεύουν την ποσότητα νερού που πετάγεται από τους τροχούς και προετοιμάζουν το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας και το ABS, προειδοποιώντας με ηχητική σήμανση τον οδηγό, για ενδεχόμενη απώλεια πρόσφυσης.

Διαβάστε επίσης: Audi R8 και Porsche 911 Turbo σε κόντρες 2.000 ίππων! (+video)

Συγκεκριμένα το λογισμικό του συστήματος τετρακίνησης στέλνει περισσότερη ροπή στους εμπρός τροχούς, μειώνοντας παράλληλα τον βαθμό κλειδώματος του πίσω διαφορικού. Τα σημεία εμπλοκής ABS και PASM (Porsche Active Stability Management, το ESP της Porsche αλλιώς) κατεβαίνουν σε χιλιόμετρα, ενώ ανοίγουν πλήρως τα ενεργά πτερύγια στους εμπρός αεραγωγούς και ενεργοποιείται η αεροτομή, προς βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής ισορροπίας του αυτοκινήτου.

Get it on Google Play Download on the App Store