Τι γίνεται με την επόμενη Skoda Octavia RS;

Σε δημιουργικό αναβρασμό βρίσκονται οι Τσέχοι τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα μοντέλα RS. To Kodiaq RS σηματοδότησε μια σειρά από πρωτιές για το ιστορικό της Skoda -μεταξύ των οποίων η επίσκεψη στο Nurburgring και η κατάρριψη ρεκόρ ταχύτερου γύρου. Το Vision RS «φωτογράφησε» το διάδοχο του Rapid Spaceback και μια νέα προσθήκη στους ανταγωνιστές του VW Golf GTI. Με το αυτοκίνητο που τα ξεκίνησε όλα, ωστόσο, τι γίνεται;

Έχει αναπτυχθεί αρκετή φιλολογία γύρω από το μέλλον της Octavia RS, το οποίο σε κάποιο στάδιο έφτασε να θεωρείται μέχρι και αβέβαιο. Οι Τσέχοι διέψευσαν σχετικά -λίγα είναι η αλήθεια- δημοσιεύματα και δήλωσαν μετά περισσής βεβαιότητας πως το μοντέλο που ακροβατεί μεταξύ μικρομεσαίας και μεσαίας κατηγορίας -από πλευράς τιμολογιακής πολιτικής- θα συνεχίσει να διατίθεται με τα δυο ιστορικά γράμματα. Από τότε και μετά οι εικασίες και τα πιθανά σενάρια καταπιάνονται με την φύση και -κυρίως- τον ή τους κινητήρες με τους οποίους θα διατίθεται. Τι γνωρίζουμε, λοιπόν;

Δείτε ακόμα: Πόσα άλογα λέτε να βγάζει αυτό το Skoda Superb;

Καταρχάς ότι η επόμενη Octavia θα βασίζεται σε μια εξελιγμένη μορφή της πλατφόρμας MQB, από την οποία απορρέουν πάνω από 20 μοντέλα του ομίλου VAG. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το μέγεθος του μοντέλου θα αυξηθεί, ξεπερνώντας τα 4,7 μέτρα και τοποθετούμενο στο άνω άκρο της μεσαίας κατηγορίας. Σίγουροι κινητήρες είναι οι 1.5 TSI και 2.0 TSI μαζί με τον 2λιτρο TDI, σε διάφορες μορφές και αποδόσεις. Κάτι που θα επηρεάσει και την κορυφή της γκάμας.

Προς το παρόν η Octavia RS 4ης γενιάς φαίνεται να «κλειδώνει» στο νέο plug-in υβριδικό σύνολο που είδαμε στο Vision RS, αποτελούμενο από τον 1.5 TSI των 150 ίππων και ένα ηλεκτρικό μοτέρ 102 ίππων. Η συνδυαστική ισχύς στο πρωτότυπο του Παρισιού ανέρχεται στους 245 ίππους, όμως δεν είναι απίθανο για την Octavia να κυμανθεί λίγο ψηλότερα (κοντά στους 260 ίππους). Οι εκπομπές CO2 περιορίζονται στα 33 γρ./χλμ. και η ηλεκτρική αυτονομία φτάνει τα 70 χιλιόμετρα, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου φορτίζει πλήρως σε 2,5 ώρες.

Διαβάστε επίσης: Νέα Skoda Octavia 1.5 TSI G-TEC με φυσικό αέριο

Δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η παράδοση του σημερινού RS, το οποίο διαθέτει και πετρελαιοκίνητη έκδοση, η οποία είναι και αυτή που συνδυάζεται με τετρακίνηση. Ο 2.0 TDI των 204 ίππων που συναντάμε κάτω από το καπό του νέου Audi Α6, είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του 2.0 TDI των 184 ίππων. To επίσημο ντεμπούτο της νέας Octavia τοποθετείται προς το τέλος του επόμενου χρόνου.

Get it on Google Play Download on the App Store