Ξέρεις τι σημαίνει αυτό το αυτοκόλλητο στην πινακίδα;

Στις πινακίδες των αυτοκινήτων υπάρχει αυτό το έγχρωμο αυτοκόλλητο (που βλέπουμε στην φωτογραφία πιο πάνω), το οποίο μοιάζει με αναπαράσταση ρολογιού. Τι είναι όμως; Πότε τοποθετείται και ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής του;

Δείτε ακόμη: Πως και γιατί κάνουν τικ-τακ τα φλας (+video)

Αυτό το έγχρωμο, στρογγυλό αυτοκόλλητο με τους αριθμούς λοιπόν είναι το Ε.Σ.Τ.Ε. (Ενδεικτικό Σήμα Τεχνικού Ελέγχου). Πρόκειται για αυτοκόλλητο το οποίο ο ελεγκτής του ΚΤΕΟ έχει την υποχρέωση να κολλήσει στην πίσω πινακίδα του αυτοκινήτου, που μόλις πέρασε επιτυχώς τον έλεγχο.

Πως διαβάζεται όμως; Το συγκεκριμένο σήμα έχει στο κέντρο του έναν  αριθμό από δύο ψηφία. Αυτός συμβολίζει το έτος, στο οποίο πρέπει να γίνει ο επόμενος τεχνικός έλεγχος. Το χρώμα του αυτοκόλλητου σήματος είναι το ίδιο για όλα τα αυτοκίνητα που πρέπει να ελεγχθούν το ίδιο έτος και αλλάζει κάθε χρόνο. Στην εικόνα πιο πάνω λοιπόν είναι το 19 ο αριθμός, που συμβολίζει και το έτος 2019 (για όλο το χρόνο τα αυτοκόλλητα είναι πορτοκαλί).

Περιφερειακά, εξωτερικά από το 19, υπάρχουν επίσης αριθμοί από το ένα έως το 12. Αυτοί συμβολίζουν το μήνα που πρέπει να γίνει ο έλεγχος και ο τεχνικός πρέπει να φροντίσει όταν κολλήσει το αυτοκόλλητο, ο μήνας να είναι στο άνω μέρος (να κοιτάζει στον ουρανό).

Έτσι, αν ένα αυτοκίνητο πρέπει να περάσει τώρα τον τεχνικό έλεγχο θα έπρεπε το 9 (Σεπτέμβριος) να είναι στην κορυφή. Όπως ακριβώς είναι και το σήμα στην φωτογραφία μας. Με αυτό τον τρόπο εύκολα κάποιος καταλαβαίνει πως το εκάστοτε αυτοκίνητο έχει περάσει ΚΤΕΟ επιτυχώς και υπολογίζει πότε είναι ο επόμενος έλεγχός του.

Προσοχή όμως. Αυτό το σήμα είναι απλώς ενδεικτικό. Και αυτό γιατί έχει τοποθετηθεί απλώς για να πληροφορεί και όχι για να αποδεικνύει. Η έλλειψή του δεν αποτελεί παράβαση του ΚΟΚ εξάλλου και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν έχει ξεκολλήσει ή φθαρει.

Διαβάστε επίσης: Το αλουμινόχαρτο σώζει το αυτοκίνητο από κλοπή (+video)

Ο μόνος τρόπος να αποδείξει κάποιος πως το αυτοκίνητό του έχει περάσει επιτυχώς το ΚΤΕΟ είναι το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, που πρέπει πάντοτε να έχει μαζί του και όχι το συγκεκριμένο αυτοκόλλητο.

Get it on Google Play Download on the App Store