Tι χρόνο πέτυχε το Toyota Yaris GRMN στο ‘Ring; (+video)

Όταν το δεύτερο συνθετικό του ονόματός σου αποτελείται από τις λέξεις «Gazoo Racing Masters of Nurburgring», αναμενόμενα δημιουργείς προσδοκίες αναφορικά με την ταχύτητά σου – ειδικά μέσα στο «σπίτι» σου. Το κορυφαίο Toyota Yaris έχει εξελιχθεί στην «Πράσινη Κόλαση», οπότε παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον ο χρόνος που πετυχαίνει εκεί.

Το γερμανικό Sport Auto πήρε ένα απολύτως εργοστασιακό δείγμα, το έδωσε στον υπεύθυνο δοκιμών του και το «αμόλησε» στα 21,2 χιλιόμετρα της ιστορικής διαδρομής. Οι αστερίσκοι; Δύο: αφενός, όσο ικανός κι αν είναι ο Γερμανός συνάδελφος, δεν παύει να είναι δημοσιογράφος και όχι επαγγελματίας οδηγός αγώνων. Πολλώ δε μάλλον εξελικτής του αυτοκινήτου, ως είθισται να κάνουν οι εταιρίες όταν κατεβαίνουν στο Nurburgring για χρόνο. Αφετέρου, το Yaris GRMN είναι της αντιπροσωπείας. Και πάλι όταν έχουν να κάνουν με χρόνους πίστας, οι εταιρίες ρυθμίζουν κατάλληλα τα αυτοκίνητα λαμβάνοντας υπόψη ένα σωρό παραμέτρους (πιέσεις ελαστικών, γωνίες σύγκλισης τροχών, ταχύτητα ανέμου, συντελεστής τριβής οδοστρώματος, θερμοκρασία περιβάλλοντος). Με δυο λόγια επιλέγουν την κατάλληλη μέρα, αλλά και το βέλτιστο χρονικό σημείο αυτής (μαζί με τις όποιες παρεμβάσεις στα παρελκόμενα του εκάστοτε μοντέλου) για να επιχειρήσουν στην πίστα.

Δείτε ακόμα: Toyota Yaris GRMN ρίχνει καρότσες σε Renault Clio R.S. (+video)

Η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι πιο κοντά στα δικά μας, «γήινα» στάνταρ, με ένα αμιγώς εργοστασιακό μοντέλο και έναν πολύ καλό, αλλά όχι «ραλίστα», οδηγό. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, το Yaris GRMN σταμάτησε το χρονόμετρο στα 8.44.66. Μπροστά από αυτοκίνητα όπως το VW Golf R32, το Jeep Grand Cherokee SRT8 (με την «βασίλισσα του Nurburgring», Sabine Schmitz, πίσω από το τιμόνι μάλιστα) και την Porsche Cayenne GTS 1ης γενιάς, με τον θρύλο Walter Rohrl στα πηδάλια!

Διαβάστε επίσης: Τι κάνει το Toyota Yaris T-Sport κόντρα στο GRMN; (+video)

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μπορούμε να εικάσουμε πως σε βέλτιστες συνθήκες και με επαγγελματία οδηγό αγώνων στο αριστερό μπάκετ (δεν αποκλείεται να είναι και ο Fernando Alonso, καθώς τελευταία εμφανίζεται συχνά στα τεκταινόμενα της Toyota) το Yaris GRMN μπορεί να κατέβει τουλάχιστον 4 δλ. – στα επίπεδα του Opel Corsa OPC Nurburgring Edition, δηλαδή. Να θυμίσουμε πως το κορυφαίο Yaris έχει κατασκευαστεί σε μόλις 400 μονάδες και δεν υπάρχει ούτε δείγμα προς πώληση.

Get it on Google Play Download on the App Store