Honda Civic Type R vs Subaru WRX STI (+video)

Το Civic Type R τα έχει βάλει, πάνω-κάτω, σχεδόν με οτιδήποτε κινείται: το πρώτο NSX, το σημερινό NSX, το Lexus LC500, την BMW M2 Competition, όλη την ομήγυρη των hot hatches. Στην συντριπτική πλειοψηφία των αναμετρήσεων, το «Τάπερ» αναδεικνύεται νικητής. Μια μάχη με τον τελευταίο εκπρόσωπο της παλιάς ιαπωνικής σχόλης, ωστόσο, έλειπε. Καιρός ήταν να διασταυρωθούν οι δρόμοι με το Subaru WRX STI.

Δείτε ακόμα: Κολασμένο δίλημμα: Honda Civic Type R ή Mitsubishi Evo X (+video)

Πριν αρκετά χρόνια, η σύγκριση θα είχε καθαρά φιλολογικό ενδιαφέρον. Ο συνδυασμός του 2.5άρη (ή 2λιτρου, αναλόγως γενιάς) υπερτροφοδοτούμενου boxer και του Symmetrical All Wheel Drive ήταν διαστάσεις μακριά από τα 2λιτρα ατμοσφαιρικά Civic Type R, με τα δυο μοντέλα πρακτικά να απέχουν 2 κατηγορίες. Η εξέλιξη της κορυφαίας έκδοσης του μικρομεσαίου Honda, όμως, ήταν τόσο ραγδαία που το κατέστησε εν δυνάμει ανταγωνιστή supercars  και -μέχρι πρόσφατα- κορυφαίο μπροστοκίνητο στο Nurburgring. Το STI, αντίθετα, έμεινε στάσιμο. Παραδοσιακό, αν προτιμάτε (εξαιρούνται ειδικές εκδόσεις του στυλ Type RA-R).

Η απόδοση ανεβοκατέβαινε μεταξύ 295 και 310 ίππων, το σύστημα τετρακίνησης διατηρούσε τα χαρακτηριστικά του, ο χαρακτήρας παρέμενε αναλλοίωτος. Οι χρόνοι πίστας δεν συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες του STI, εξ ου και τα πάνω από 11 δλ. διαφοράς με το Type R στο Nurburgring. Η επιτάχυνση δεν θα μπορούσε να μην συγκαταλέγεται στα φόρτε του, ελέω 300 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και 407 Nm ροπής στις 4.000 σ.α.λ. (το συγκεκριμένο είναι πριν το ελαφρύ facelift του 2018, που ανέβασε την απόδοση στα 310 άλογα), μαζί με το σύστημα τετρακίνησης και τον ηλεκτρονικό έλεγχο της κατανομής S-Drive. Τα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε 4,9 δλ. και η τελική φτάνει τα 260 χλμ./ώρα.

Διαβάστε επίσης: Tο πιο ακραίο Subaru WRX STI είναι γεγονός (+video)

Το Type R είναι ακόμα ισχυρότερο, με τον 2λιτρο VTEC Turbo να φτάνει στα 320 άλογα στις 6.500 σ.α.λ. και την ροπή λίγο πιο κάτω από το Subaru, στα 400 Nm στις 2.500-4.500 σ.α.λ. Η μετάδοση της κίνησης αποκλειστικά εμπρός, θέτει περιορισμούς στο γκάζι από στάση. Κάτι που αποτυπώνεται στα 5,6 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα. Τα 270 χλμ./ώρα της τελικής, όμως, αρχίζουν να αποκρυπτογραφούν την ουσία του κορυφαίου Civic. Τα στοχευμένα αεροδυναμικά βοηθήματα, εξίσου. Σκοπός της Honda ήταν η «εκτέλεση» των αντιπάλων εντός πίστας. Και σήμερα, το STI βρίσκεται στο κλείστρο του.

Get it on Google Play Download on the App Store