Το Ford Focus ST τα βάζει με το Honda Civic Type R (+video)

Η Ford φρόντισε να αναβαθμίσει αισθητά την νέα εκδοχή του Focus ST. Για την ακρίβεια ανέβασε τόσο τον πήχη, ώστε το σημερινό ST βρίσκεται στα επίπεδα του απερχόμενου RS. Κάτι που σημαίνει πως εισέρχεται «στα χωράφια» του Honda Civic Type R.

Δείτε ακόμα: Κολασμένο δίλημμα: Honda Civic Type R ή Mitsubishi Evo X (+video)

Για το κορυφαίο Civic δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Μέχρι πρότινος ταχύτερο μπροστοκίνητο παραγωγής όλων των εποχών στο Nurburgring (τίτλος που ανήκει πλέον στο Renault Megane RS Trophy-R), 320 ίπποι και 400 Nm ροπής από τον 2λιτρο VTEC Turbo, 0-100 χλμ./ώρα σε 5,7 δλ., τελική 270 χλμ./ώρα. Δύσκολα βρίσκεται hot hatch να αγχώσει το «Τάπερ», κοινώς. Το νέο Focus ST, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από αυτά.

Μπορεί ο EcoBoost των 2.3 λίτρων να διαθέτει 40 ίππους λιγότερους, όμως η ροπή φτάνει τα 420 Nm και θέτει τα στάνταρ στην κατηγορία! Το Launch Control βοηθά το ST να ισοφαρίσει το Type R στα πρώτα 100 χλμ./ώρα (5,7 δλ.), η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα και οι ρεπρίζ ξεπερνούν ακόμα και αυτές του προηγούμενου Focus RS, των 350 ίππων! Στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται ηλεκτρονικό μπλοκέ (για πρώτη φορά σε Focus ST) eLSD και ελεγχόμενη ανάρτηση CCD (Continuously Controlled Damping), ενώ παράλληλα υπάρχουν 3 διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας (Normal, Sport, Track) και σύστημα συγχρονισμού των στροφών στα κατεβάσματα (Rev matching). Επιπλέον, η ανάρτηση είναι κατά 10 χλστ. χαμηλότερη και σκληρότερη κατά 20% εμπρός και 13% πίσω.

Διαβάστε επίσης: Βελτιωμένο Ford Focus RS με 450 ή 520 άλογα (+video)

Με λίγα λόγια, ως γνήσιος συνεχιστής της παράδοσης των ευρωπαϊκών εκπροσώπων του «Μπλε Οβάλ», το Focus ST φροντίζει να μεταφέρει όλα τα ανωτέρω στις στροφές. Πόσο αποτελεσματικά και εν συγκρίσει με το Civic Type R; Το video δίνει τις απαντήσεις.

Get it on Google Play Download on the App Store