Οι καταιγιστικές επιδόσεις του νέου Ford Focus ST (+videos)

To 2002 η Ford παρουσίασε την γρήγορη έκδοση της πρώτης γενιάς Focus, με την ονομασία ST170. Ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο από πλευράς σασί, ανάρτησης, φρένων και εν γένει δυναμικών χαρακτηριστικών, σε αναζήτηση ισχυρότερου κινητήρα. Οι 170 ίπποι του 2λιτρου Zetec, σύμφωνα με το «Μπλε Οβάλ» απαιτούσαν 7,9 δλ. για να επιταχύνουν το τρίθυρο αμάξωμα στα πρώτα 100 χλμ./ώρα. Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν τουλάχιστον 8,5.

Σχεδόν 2 δεκαετίες αργότερα, το Focus ST υπάρχει ως 5θυρο και station wagon, o κινητήρας έχει φτάσει τα 2.3 λίτρα, έχει αποκτήσει τούρμπο -twin scroll τεχνολογίας με electric booster μάλιστα- φτάνοντας στους 280 ίππους, παράγοντας την υψηλότερη ροπή στην κατηγορία με 420 Nm και οι επιδόσεις του είναι ικανές να τρομάξουν μέχρι Honda Civic Type R και Renault Megane RS! Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε μόλις 5,7 δλ., με την συμβολή Launch Control, και η τελική φτάνει τα 250 χλμ./ώρα. Ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι ρεπρίζ, οι οποίες είναι ταχύτερες ακόμα και από του Focus RS προηγούμενης γενιάς. Ενός αυτοκινήτου 350 ίππων και 440 Nm ροπής. Ειδικότερα η μέτρηση 50-100 χλμ./ώρα, που διαρκεί μόλις 4 δλ.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή Ford Focus 1.5 λτ. 120 PS EcoBlue Diesel auto

Βέβαια ο κινητήρας του ST βασίζεται σε αυτόν του προηγούμενου RS, όντας ο 2.3 EcoBoost που συναντάμε κάτω από τα καπό της βασικής Mustang και του F-150 Raptor,με ένα καινοτόμο anti-lag σύστημα επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη της πίεσης υπερπλήρωσης ανάλογα με τις απαιτήσεις. Επίσης, η δυνατότητα flat-shift του εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου, καθώς και το Launch Control συμβάλλουν με τη σειρά τους στην περαιτέρω βελτίωση της επιτάχυνσης από στάση.

Ο υπερσυμπιεστής twin-scroll χαμηλής αδράνειας εκμεταλλεύεται πιο αποτελεσματικά τα καυσαέρια για βελτιστοποίηση της ενέργειας που μεταφέρεται στην τουρμπίνα παράγοντας ταχύτερα μεγαλύτερη πίεση υπερπλήρωσης και, κατά συνέπεια, αυξημένη ισχύ. Οι ανεξάρτητοι αυλοί εξαγωγής μεταφέρουν τους παλμούς των καυσαερίων από τους κυλίνδρους 1 και 4 και τους κυλίνδρους 2 και 3, προς όφελος μιας συνεχούς ροής της ενέργειας.

Η τεχνολογία anti-lag διατηρεί με ηλεκτρονικό τρόπο το γκάζι ανοιχτό για μέχρι 3 δευτερόλεπτα όταν ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το πεντάλ, ούτως ώστε να μην αναστρέφεται η ροή αέρα στον υπερσυμπιεστή και να διατηρούνται ψηλά οι στροφές του.

Διαβάστε επίσης: Mustang Shelby GT500: Το ισχυρότερο Ford παραγωγής!

Εκτός από το 2.3 EcoBoost, το Focus ST διατίθεται με τον ντίζελ 2.0 EcoBlue των 190 ίππων, το οποίο επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 7,6 δλ. και η τελική του φτάνει τα 220 χλμ./ώρα, με το 50-100 χλμ./ώρα να διαρκεί 7,3 δλ. Για τις εκδόσεις Station Wagon, οι επιταχύνσεις 0-100 επιβαρύνονται με 1 δέκατο.

Get it on Google Play Download on the App Store