Επίσημη πρώτη για το νέο Ford Focus ST (+video)

Την εξαιρετική εμπορική πορεία και τις διθυραμβικές κριτικές του Fiesta ST θέλει να επεκτείνει στην γκάμα της η Ford, παρουσιάζοντας την αντίστοιχη έκδοση του Focus.

Τοποθετούμενο στην κορυφή των διαθέσιμων εκδόσεων του μικρομεσαίου χάτσμπακ -μέχρι την παρουσίαση του επόμενου RS, φυσικά- το νέο ST διαθέτει στο μηχανοστάσιο τον υπερτροφοδοτούμενο EcoBoost των 2.3 λίτρων του απερχόμενου RS, αλλά και της βασικής Mustang, στην χαμηλότερη απόδοση εκ των τριών. Βέβαια 280 ίπποι στις 5.550 σ.α.λ. και 420 Nm ροπής στις 3.000 σ.α.λ. μόνο λίγη απόδοση δεν τα λες, κάτι που ισχύει και την επιτάχυνση. Η Ford ανακοινώνει πως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε «λιγότερο από 6 δλ.» και κρατάει κρυφή την τελική προς ώρας, όμως δεδομένων των 248 χλμ./ώρα τελικής του προηγούμενου των 250 ίππων, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το νέο θα κυμαίνεται άνω των 250 χλμ./ώρα.

Δείτε ακόμα: Ford Fiesta ST ρίχνει καρότσες σε MINI Cooper S

Για τους λιγότερο απαιτητικούς σε γκάζι, αλλά περισσότερο οικονόμους, υπάρχει και ο 2λιτρος ντίζελ EcoBlue των 190 ίππων στις 4.000 σ.α.λ. και 400 Nm μεταξύ 2.000-3.000 σ.α.λ., με τα 360 να είναι διαθέσιμα μόλις από τις 1.600 σ.α.λ. Και τα δυο μοτέρ συνδυάζονται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, με τον 2.3 EcoBoost να απολαμβάνει του προνομίου της προαιρετικής διάθεσης με ένα νέο 7τάχυτο αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Το βενζινοκίνητο ST επίσης διαθέτει στον στάνταρ εξοπλισμό ηλεκτρονικό μπλοκέ (για πρώτη φορά σε Focus ST) eLSD και ελεγχόμενη ανάρτηση CCD (Continuously Controlled Damping), ενώ παράλληλα υπάρχουν 3 διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας (Normal, Sport, Track) και σύστημα συγχρονισμού των στροφών στα κατεβάσματα (Rev matching). Επιπλέον, η ανάρτηση είναι κατά 10 χλστ. χαμηλότερη και σκληρότερη κατά 20% εμπρός και 13% πίσω.

Σε στιλιστικό επίπεδο το Focus ST φέρει 19αρηδες τροχούς, που κρύβουν δίσκους 330 χλστ. με διπίστονες δαγκάνες εμπρός και 302 χλστ. με μονοπίστονες πίσω, κυψελωτή μάσκα, διπλές απολήξεις στο πίσω μέρος και πιο μυώδεις προφυλακτήρες. Γενικότερα έχουμε το πακέτο ST-Line που συναντάμε στα μικρότερα Focus, με προσεγμένες προσθήκες.  Μικρές στιλιστικές αλλαγές βρίσκουμε και στο εσωτερικό, όπου κυριαρχούν τα μπάκετ καθίσματα της Recaro και τα αλουμινένια πεντάλ.

Διαβάστε επίσης: Βελτιωμένο Ford Focus RS «δικάζει» δυο BMW M3 (+video)

Η διάθεσή του αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι, με την ημερομηνία άφιξης στην ελληνική αγορά να παραμένει άγνωστη.

Get it on Google Play Download on the App Store