Το Hyundai Veloster N προκαλεί το Honda Civic Type R (+video)

Ο συνήθης «πολεμιστής» της Hyundai στο πεδίο μάχης των hot hatches, είναι το i30 N. Το μικρομεσαίο «όπλο» των Κορεατών δεν έχει πάρει λίγες νίκες, ωστόσο με αντίπαλο το Honda Civic Type R τα πράγματα χλωμιάζουν. Για αυτό και σήμερα θα δούμε το κορυφαίο Veloster, να δοκιμάζει την τύχη του απέναντι στον κυρίαρχο της κατηγορίας.

Το Veloster δεν είναι ευρύτερα γνωστό στο ευρωπαϊκό κοινό, καθώς διατέθηκε για μικρό διάστημα και σε επιλεγμένες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Στις Η.Π.Α. ωστόσο θεωρείται ένα από τα καλύτερα compact αυτοκίνητα για τον ενθουσιώδη οδηγό, με την έκδοση Ν να το τοποθετεί καταμεσής του χωραφιού των hot hatches. Κάτω από το καπό συναντάμε τον γνωστό 2λιτρο Τ-GDI των 250 και 280 ίππων για το Performance, με το τελευταίο να χρειάζεται λιγότερο από 6 δλ. για να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα από στάση (5.6 για την ακρίβεια) όταν συνεργάζεται με το 8άρι DCT διπλού συμπλέκτη, ενώ χρειάζεται η παρέμβαση ηλεκτρονικού περιοριστή για να το κρατήσει στα 250 χλμ./ώρα της τελικής. Η Hyundai δηλώνει ότι με την αφαίρεσή του, μπορεί να φτάσει τα 265 χλμ./ώρα. Με λίγα λόγια, αριθμοί που του δίνουν το δικαίωμα να προκαλεί το Type R.

Φυσικά ένα από τα ταχύτερα μπροστοκίνητα όλων των εποχών διαθέτει κοντά στα 40 άλογα παραπάνω, όμως το γεγονός ότι διατίθεται αποκλειστικά με 6άρι χειροκίνητο γυρνάει ελαφρώς «μπούμερανγκ» στην ευθεία, καθώς στο 0-100 χλμ./ώρα χάνει 0,2 δλ. από το Veloster (5,8 δλ. ανακοινώνουν οι Ιάπωνες). Σε τελική υπερτερεί άνετα, ξεπερνώντας τα 270 χλμ./ώρα, όμως το 400άρι είναι πολύ πιο σύντομο. Κι εδώ είναι που το ταχύτερο Hyundai όλων των εποχών στο 0-100 χλμ./ώρα, διατηρεί πλεονέκτημα.

Get it on Google Play Download on the App Store