Σωστή οδήγηση & χρήση του αυτοκινήτου το χειμώνα

226
|

Η οδήγηση του αυτοκινήτου το χειμώνα κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στους δρόμους, ενώ όλοι οι οδηγοί πρέπει να έχουν κάνει μια σωστή προετοιμασία του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις. Η βροχή, το χιόνι, οι χαμηλές θερμοκρασίες, η ομίχλη και λοιπές καταστάσεις χρειάζονται τους κατάλληλους χειρισμούς. Εμείς, σας παρουσιάζουμε παρακάτω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την σωστή οδήγηση και χρήση του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Εκκίνηση – προθέρμανση

Όταν ο κινητήρας είναι κρύος, ξεκινήστε να οδηγείτε αργά, αφήνοντας τον κινητήρα να λειτουργεί στις χαμηλές έως τις μεσαίες στροφές. Μην επιταχύνετε απότομα και μην απαιτείτε τις μέγιστες επιδόσεις για τα πρώτα χιλιόμετρα. Περιμένετε μέχρι να αρχίσει να κινείται η βελόνα ή ο ψηφιακός δείκτης του οργάνου θερμοκρασίας του αντιψυκτικού του κινητήρα. Είναι άσκοπο να προσπαθείτε να ζεστάνετε τον κινητήρα με το αυτοκίνητο σταματημένο να λειτουργεί στο ρελαντί.

Ξεθάμπωμα παραθύρων

Το θάμπωμα των παραθύρων στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο το χειμώνα. Για να ξεθαμπώσουν γρήγορα ενεργοποιείστε το air condition με κατεύθυνση του αέρα προς τα παράθυρα. Ποτέ μην επιλέγετε την ανακύκλωση αέρα γιατί θα θαμπώσουν περισσότερο τα παράθυρα.

Δείτε ακόμα: Γιατί είναι λάθος η προθέρμανση του κινητήρα στο ρελαντί;

Οδήγηση στη βροχή

Όταν βρέχει αυξάνεται σημαντικά η απόσταση ακινητοποίησης, γι’αυτό η απόστασή μας από το προπορευόμενο όχημα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και ποτέ δεν κολλάμε από πίσω. Επίσης, η πίεση στο πεντάλ του φρένου γίνεται μαλακά. Αποφεύγετε την κίνηση σε λιμνασμένα νερά γιατί προκαλείται υδρολίσθηση, αλλά και τις λακκούβες με νερό, γιατί μπορεί να είναι πολύ βαθιές και ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε λάστιχα, ζάντες και αναρτήσεις. Ποτέ μην περνάτε με γρήγορη ταχύτητα σημεία που υπάρχει πολύ νερό γιατί μπορεί να ρουφήξει νερό η εισαγωγή αέρα του κινητήρα, αλλά και γιατί μπορεί να στραβώσουν οι ζεστοί δίσκοι των φρένων.

Οδήγηση στο χιόνι

Αποφεύγονται οι απότομοι χειρισμοί του αυτοκινήτου, όπως το πάτημα των πεντάλ του γκαζιού και των φρένων και το στρίψιμο του τιμονιού γιατί πολύ εύκολα το όχημα μπορεί να παρεκτραπεί από την πορεία του ακόμα και όταν εφοδιάζεται με ABS, ASR, ESP κ.λπ. Επίσης, ο οδηγός πρέπει να διατηρεί μεγάλη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα γιατί στο χιονισμένο οδόστρωμα αυξάνεται σημαντικά η απόσταση ακινητοποίησης, ενώ συνήθως η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Αντιολισθητικές αλυσίδες 

Είναι άκρως απαραίτητες σε όσους μένουν σε ορεινές περιοχές ή πρόκειται να ταξιδέψουν σε κάποιο μέρος όπου υπάρχει χιόνι ή θα χιονίσει. Παράλληλα, καλό είναι να γίνει μια δοκιμή τοποθέτησης και φυσικά να είναι κατάλληλες για τις διαστάσεις των ελαστικών.

Δείτε ακόμα: Γνωρίζετε τι σημαίνει το βελάκι στην ένδειξη καυσίμου;

Χρήσιμα στο αυτοκίνητο

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η μπαταρία του αυτοκινήτου είναι πιο εύκολο να αποφορτιστεί, ειδικά όταν είναι αδύναμη. Γι’αυτό πάντα πρέπει να υπάρχουν καλώδια εκκίνησης ανάγκης. Χρήσιμο σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες είναι και το αποπαγωτικό λιπαντικό κλειδαριών. Παράλληλα μια κουβέρτα φλις καλό είναι να  υπάρχει στο αυτοκίνητο, γιατί μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση που έχει μπλοκάρει ένας δρόμος (π.χ. από έντονη χιονόπτωση) και ο κινητήρας πρέπει να σβήσει.