Οι αντηλιακές κρέμες χαλάνε το αυτοκίνητο! (+video)

Κάθε αυτοκίνητο έρχεται αντιμέτωπο με διάφορους «εχθρούς» που του προκαλούν πρόωρη γήρανση και φθορές, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες και οι δρόμοι που κινείται. Η έντονη ζέστη του καλοκαιριού για παράδειγμα και οι ανυπόφορα υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, αλλοιώνουν πιο γρήγορα τα πλαστικά, τα υφάσματα και τα δέρματα. Γι’αυτό καλό είναι να υπάρχει έστω μια ηλιοπροστασία για να καλύπτεται το ταμπλό από τις καυτές ακτίνες του ήλιου.

Δείτε ακόμη: Πλύσιμο του αυτοκινήτου στο χέρι ή σε πλυντήριο;

Ωστόσο, τα διάφορα μέρη του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου μπορούν να φθαρούν πιο γρήγορα από τα απολυμαντικά χεριών, τις αντηλιακές κρέμες και τις εντομοαπωθητικές λοσιόν, όπως αναφέρει η Ford. Όλα αυτά τα προϊόντα σίγουρα μας προστατεύουν από τον ήλιο, τα μικρόβια και τα κουνούπια, όπως οι χημικές ουσίες που περιέχουν και το οινόπνευμα προκαλούν πρόωρη φθορά στα διάφορα χειριστήρια με τα οποία έρχονται σε επαφή τα χέρια του οδηγού και κυρίως στο τιμόνι και στον επιλογέα των ταχυτήτων. «Ακόμα και το πιο αβλαβές φαινομενικά προϊόν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν έλθει σε επαφή με επιφάνειες εκατοντάδες και χιλιάδες φορές το χρόνο», δήλωσε ο Mark Montgomery, ανώτερος μηχανικός υλικών στο Κέντρο Τεχνολογίας Υλικών, Dunton Technical Centre, UK, για τη Ford Ευρώπης.

Οι αντηλιακές κρέμες με υψηλότερο δείκτη προστασίας από τον ήλιο περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες οξειδίου του τιτανίου που μπορεί να αντιδράσει με τα πλαστικά και τα φυσικά έλαια που βρίσκονται στο δέρμα, ειδικά όταν είναι ζεστό. Το διαιθυλοτολουαμίδιο, ή το DEET, είναι το πιο κοινό συστατικό σε εντομοαπωθητικά.

Δείτε ακόμη: Αφαίρεση ρετσινιού από το αυτοκίνητο

Γι’αυτό καλό είναι όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα ή εντομοαπωθητική λοσιόν να ξεπλύνετε τα χέρια σας, όχι μόνο για να μη χαλάσει γρήγορα π.χ. η στεφάνη του τιμονιού, αλλά και γιατί θα γλιστρούν τα χέρια σας και δεν θα μπορούν να ελέγξουν καλά το τιμόνι.

Οι ομάδες της Ford στο Dunton και στην Κολωνία της Γερμανίας δοκιμάζουν σε θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν στους 74°C – τη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που είναι σταθμευμένο στην παραλία σε μια ζεστή μέρα. Σε άλλες δοκιμές προσομοιώνουν εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, με δείγματα βομβαρδισμένα με υπεριώδες φως, που ισοδυναμούν με το φωτεινότερο μέρος της γης, για έως 1.152 ώρες (48 ημέρες).

Δείτε ακόμη: Ποιες συνήθειες φθείρουν το τούρμπο

Παρακολουθήστε παρακάτω και το βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store