0-315 χλμ./ώρα με Opel Calibra Turbo (+video)

Το Calibra μπορεί να είναι ελαφρώς παρεξηγημένο, όμως αποτέλεσε ένα από τα πιο ιδιαίτερα αυτοκίνητα της δεκαετίας του 90. Ακόμα και σήμερα, 31 χρόνια μετά το λανσάρισμα, το κουπέ της Opel καταφέρνει και προσελκύει το ενδιαφέρον με τις δυναμικές και ρευστές γραμμές της αεροδυναμικής σιλουέτας του.

Διαβάστε επίσης: O διαχρονικός (αερο)δυναμισμός του Opel Calibra

Το ίδιο ισχύει για τις επιδόσεις, όταν αναφερόμαστε στο 2.0 Turbo 4×4. Σε εργοστασιακά επίπεδα, ο 2λιτρος τούρμπο απέδιδε 204 ίππους στις 5.600 σ.α.λ. και ροπή 280 Nm στις 2.400 σ.α.λ. Σε Σε συνδυασμό με την τετρακίνηση και το μηχανικό 6άρι κιβώτιο, η επιτάχυνση των 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρωνόταν σε 6,8 δλ. και η τελική ταχύτητα έφτανε τα 245 χλμ./ώρα. Αριθμοί εντυπωσιακοί, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα. Ως γνήσιος υπερτροφοτούμενος κινητήρας της Opel όμως, ο C20LET τα πήγαινε/πηγαίνει πολύ καλά με την βελτίωση.

Δεν είναι λίγα τα Calibra που ξεπερνούν τα 400 ή 500 άλογα. Βασικά, είναι απίθανο να συναντήσεις κάποιο εργοστασιακό. Κι αν αυτό συμβεί, η τιμή είναι δεόντως υψηλή. Αυτό που θα παρακολουθήσουμε να «καταπίνει» 3 χιλιόμετρα προφανώς και δεν ανήκει σε αυτά. Πώς θα μπορούσε εξάλλου, όταν το κοντέρ σταματά στα 315 χλμ./ώρα – κι αυτό γιατί τελείωνε ο διάδρομος. Κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως, να μπορούσε να «στύψει» ακόμα 2-3 χλμ./ώρα ώστε να φτάσει μια ανάσα από τα 320 χλμ./ώρα.

Δείτε ακόμα: Opel Corsa OPC αφήνει στον τόπο Audi S3 (+video)

Ανήκει στην κοινότητα των τροπέτων, όπερ εστί ξεκίνησε ως κάτι άλλο -εν προκειμένω 2λιτρο 150 ίππων- και κατέληξε με το μοτέρ του 4×4, χωρίς την τετρακίνηση. Το αυτοκίνητο αποδίδει 455 ίππους στους τροχούς, οπότε μιλάμε για κοντά στους 500 «στροφαλίσιους», και μας έρχεται από τη Βραζιλία.

Δείτε επίσης: 0-265 χλμ./ώρα με SEAT Leon Cupra R 1.8 20VT

Get it on Google Play Download on the App Store