Γάζωμα με Peugeot 106 «Type R» (+video)

O τίτλος δεν προέκυψε από τυπογραφικό λάθος, αλλά ούτε και αποφάσισαν οι Γάλλοι να συνεργαστούν με τους Ιάπωνες. Όχι επίσημα. Ανεπίσημα, μέσω της βελτίωσης, το Peugeot 106 GTi και το Honda Civic Type R συνθέτουν ένα παρανοϊκό ντουέτο στο ίδιο πακέτο!

Τα 106 Rallye/GTi έχουν μεγαλουργήσει στα συνεργεία των βελτιωτών. Με τούρμπο ή χωρίς, τετραπετάλουδα, «εκκεντροφοράτα», ακόμα και κομπρεσοράτα, τα πειραγμένα Peugeot κυκλοφορούν εκεί έξω. Το ίδιο ισχύει για τα Type R, τα ατμοσφαιρικά. Η υπερτροφοδότηση του κορυφαίου Civic συνέπεσε με τα οικονομικά «ντέρτια» στη χώρα μας, οπότε FK2 και FK8 είναι εξαιρετικά σπάνιο να δούμε στους ελληνικούς δρόμους. Τα EP3 και FN2 όμως, πούλησαν με την ψυχή τους. Όχι μόνο εδώ, διεθνώς. Απολύτως αναμενόμενο να τα αγκαλιάσει ο κόσμος της βελτίωσης.

Όπως στα Σαξόραλα, έτσι και στα ατμοσφαιρικά «Τάπερ» το tuning δίνει και παίρνει. Υπάρχει λύση για κάθε απαίτηση, ωστόσο η παράδοση επιτάσσει διατήρηση του K20A στον φυσιολογικό τρόπο αναπνοής. Εξάλλου, μπορεί με άνεση να ξεπεράσει τα 240 άλογα χωρίς τη μεσολάβηση υπερσυμπιεστή. Αυτός στο μηχανοστάσιο του GTi αγγίζει τους 250 ίππους, για ένα απόβαρο 850 κιλών. Με 3,45 κιλά ανά ίππο, το εν λόγω Peugeot παρουσιάζει καλύτερη αναλογία ισχύος-βάρους από το σημερινό Type R και το 508 Peugeot Sport Engineered, μπερδεύοντας μέχρι και τον ίδιο τον εγκέφαλο με το γκάζι του!

Όπως θα δούμε, ο κόφτης των 8.000+ σ.α.λ. σημαίνει προσωρινό συναγερμό ανάβοντας τη λυχνία του check engine! Διαδικασία που επαναλαμβάνεται σε κάθε αλλαγή, δίχως το αυτοκίνητο να έχει το παραμικρό πρόβλημα. Υγεία που αποτυπώνεται στον ρυθμό επιτάχυνσης και το τερμάτισμα των βελόνων του κοντέρ.

Get it on Google Play Download on the App Store