Γνωρίζετε το Suzuki Swift GTi των 700 ίππων; (+video)

Η δεύτερη γενιά Swift GTi είναι με διαφορά το πιο αγαπημένο τετράτροχο της Suzuki και ένα από τα δημοφιλέστερα hot hatches των 90’s. Απολύτως λογικό, καθώς ο G13B απέδιδε 101 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και στροφάριζε με μανία έως τις 7.600 σ.α.λ. – νούμερα εντυπωσιακά για κινητήρα 1.296 κ.εκ. Όμως κάποιοι δεν ικανοποιούνταν…

Ο Nobuhiro Tajima ήταν το πλέον χαρακτηριστικό πρόσωπο. Το όνομα ενδεχομένως να θυμίζει κάτι. Το τερατώδες Escudo που συναντάμε στο Gran Turismo, λογικά λέει πολλά περισσότερα. Ο Ιάπωνας είναι από τους πιο διαβόητους συμμετέχοντες στη θρυλική ανάβαση Pikes Peak, με το Vitara (το ευρωπαϊκό όνομα του Escudo) των 1.000 ίππων να συνιστά ένα εκ των πιο αξιομνημόνευτων αγωνιστικών αυτοκινήτων, τόσο στην κανονική όσο και την ψηφιακή πραγματικότητα. Γνωρίζετε, όμως, πως πριν από αυτό υπήρχε ένα Swift GTi με παρόμοια τρέλα στην κατασκευή του; Για την ακρίβεια, περισσότερη!

Δείτε ακόμα: Το Suzuki Swift GTi μοίρασε κόφτες στον κόσμο!

Πριν το Escudo V6, ο Tajima πειραματιζόταν με δικινητήρια σύνολα. Με ένα τέτοιο Escudo και δυο τούρμπο 1.600άρια μοτέρ, συνολικής απόδοσης 800 ίππων, κατέκτησε την 2η θέση γενικής το 1994 και την πρώτη του νίκη -έστω, σε μια πιο σύντομη διαδρομή του Pikes Peak- το 1995. Προπομπός του συγκεκριμένου «τέρατος» ήταν ένα αντίστοιχο Swift. Και απόγονος αυτού, το GTi που θυμόμαστε σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Το πιο γρήγορο Suzuki Jimny Turbo 200 PS (+video)

Εμφανίστηκε την ίδια χρονιά, στον απόηχο της νίκης και σκοπός του ήταν η συμμετοχή στο πρωτάθλημα All Japan Dirt Trial. Κάτω από το αμάξωμα και το πλαίσιο χωροδικτυώματος, συναντάμε 2 τουρμπισμένους G13B απόδοσης 350 ίππων έκαστος. Ήτοι 700 άλογα συνολικά, για ένα τετρακίνητο Swift GTi 840 κιλών! Το αυτοκίνητο με την θέση του οδηγού στο κέντρο δεν συμμετείχε στο Pikes Peak, όμως η εμφάνιση, οι επιδόσεις και ο ήχος του το κάνουν νικητή στις καρδιές μας!

Get it on Google Play Download on the App Store