Μοναδικό κεντρομήχανο και πισωκίνητο Ford Fiesta V6

Κεντρομήχανα σουπερμίνι υπάρχουν ελάχιστα. Όλα κι όλα 2, για την ακρίβεια, αμφότερα Renault: το θρυλικό 5 Turbo και το σεσημασμένο Clio V6. Το δεύτερο, είναι το μοναδικό που έχει συνδυάσει κεντρομήχανη διάταξη και V6 σε αυτή την κατηγορία. Ένα Ford Fiesta από την Αγγλία, ωστόσο, ζήλεψε…

Το αυτοκίνητο ξεκίνησε την καριέρα του ως ένα ταπεινό 1.400άρι ντίζελ, όμως όταν έπεσε στα χέρια των Motor Addicts μετετράπη σε alter ego του Clio V6! Το λευκό Fiesta υπεβλήθη σε μια πολύ δύσκολη και αρκετά κοστοβόρα μετατροπή, ώστε όχι μόνο να μετακομίσει το μοτέρ στο κέντρο και να μεταφέρει την κίνηση πίσω, αλλά να είναι και εξακύλινδρο. Το αρχικό πλάνο ήθελε ένα project αντίστοιχο του Noble M12, στο οποίο ο V6 του Mondeo αποκτά διπλά τούρμπο και φτάνει στα 350 άλογα. Στη θεωρία, το Fiesta θα αποκτούσε ένα κτηνώδες body kit και 350-400 άλογα. Στην πράξη, όμως, τα μηχανικά μέρη δεν συνεργάστηκαν ποτέ, με τις αστοχίες να περιλαμβάνουν μέχρι αποκολλήσεις τροχών και αξόνων!

Τελικά, το κεντρομήχανο «Μπλε Οβάλ» περιορίστηκε στην περιοχή των 190 αλόγων και χωρίς τούρμπο, όταν εργοστασιακά ο 2.5 V6 του πρώτου Mondeo απέδιδε 170 ίππους. Επίσης, βλέπουμε πως εμφανισιακά δεν πρόκειται για κάποιο «φουσκωτό» τέρας, αλλά για ένα διακριτικό χάτσμπακ με αεραγωγούς χαμηλά πίσω από τις πόρτες, για την ψύξη του μοτέρ, και πιο φαρδιά μετατρόχια πίσω. Αεραγωγούς φέρει και το καπό, για την παροχή φρέσκου αέρα στα ψυγεία και τη μπαταρία.

Τα πλάνα των Άγγλων περιλαμβάνουν άλλη μια μετάλλαξη, αυτή τη φορά με μοτέρ από Honda Civic Type R EP3 και προσθήκη υπερτροφοδότη! Το αν θα τα καταφέρουν, άλλο θέμα. Πάντως, αξίζουν εύσημα για την προσπάθεια.

Get it on Google Play Download on the App Store