«Μπαρούτι» Mitsubishi Evo IX 2.3λτ. 706 PS (+video)

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες περιγραφές για τα ανδραγαθήματα των Mitsubishi Evo. 10 γενιές (9 ως Lancer, η 10η σκέτο «Evo») τετρακίνητης μαγείας σε στροφές, αλλά και ευθείες. Στο πρώτο σκέλος ελάχιστα αυτοκίνητα μπορούν να ακολουθήσουν, ακόμα και εργοστασιακό Evo. Στο δεύτερο, ας είναι καλά το tuning.

Τα βελτιωτικά κιτ για τον 4G63 έχουν κάνει πλούσιους τους βελτιωτές, έχοντας φτάσει να ξεπερνούν τα 1.000 – ακόμα και τα 2.000 άλογα. Το ασημί 9άρι (με φανάρια πίσω από 7) δεν είναι τόσο «βαριά» περίπτωση, αλλά 706 άλογα και 808 Nm τα προσφέρει στον οδηγό του. Ο υπετροφοδοτούμενος τετρακύλινδρος δεν είναι πια 2λιτρος, έχοντας υποστεί ένα υπερκυβισμό στα 2.3 λίτρα και συνοδευόμενος από όλες τις απαραίτητες ενισχύσεις σε έμβολα, στρόβαλο και τούρμπο. Αλλαγμένα είναι και τα διαφορικά, προκειμένου να διαχειρίζονται με αξιοπιστία τον υπερδιπλάσιο του εργοστασιακού φόρτο, ενώ και το 5άρι χειροκίνητο πέρασε από τον πάγκο εργασιών.

Το αποτέλεσμα είναι, απλά, καταιγιστικό. Παρά το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης, η δύναμη είναι τέτοια που το σπινάρισμα από τον εμπρός άξονα δεν αποτρέπεται. Κάπως έτσι, ο χρόνος για το 0-100 χλμ./ώρα ανέρχεται στα 3,1 δλ. Εννοείται ότι δεν είναι κακός, αλλά η βαρύτερη BMW M5 Competition βρίσκεται στα ίδια επίπεδα. Από εκεί και πάνω, όμως, το βελτιωμένο Evo «ξυρίζει». 100-200 χλμ./ώρα και 200-250 χλμ./ώρα ολοκληρώνονται αμφότερα σε 6,2 δλ., ενώ για να φτάσει από τα 50 μέχρι τα 275 χλμ./ώρα απαιτούνται μόλις 23 δλ.!

Get it on Google Play Download on the App Store